ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύκτια μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς σε Έβρο και Άνδρο: Έκκληση για ενίσχυση δυνάμεων

fotia
Photo: Εurokinissi

Στον Έβρο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Κοντά στον οικισμό Αύρα του νομού Έβρου, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Παρατεταγμένα είναι οχήματα της Πυροσβεστικής και ανατολικά βρίσκεται ο οικισμός, ο οποίος έχει εκκενωθεί.

Μήνυμα 112 για εκκένωση έχει σταλθεί και στον οικισμό Κασσιτερών του δήμου Μαρωνείας Σαπών όπως και άλλοι δύο οικσιμοί, της Πλάκας και της Αττάρνης. Προς το παρόν, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν ισχυροί δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή συνεδρίασε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, ζητώντας ενίσχυση και με άλλα εναέρια και με επίγεια μέσα γιατί αυτές οι δύο μεγάλες εστίες που υπάρχουν, η μία που βρίσκεται στο τόξο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου υπάρχει ο φόβος ότι θα περάσει τις επόμενες ώρες ένα δρόμο που αυτή τη στιγμή αποτελεί ανασταλτικό εμπόδιο προς το δρυμό, όπου εκεί θα είναι ασταμάτητο. Εντός του δρυμού δεν υπάρχει τίποτα εκτός από πολύ πυκνή βλάστηση και από πεύκα.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή Λεπτοκαρυάς όπου και εκεί έχει αρχίσει να φουντώνει η μία πλευρά του. Αν αρχίσει να «περπατάει» αυτό το μέτωπο θα έχει προορισμό το γειτονικό νομό Ροδόπης, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί το άλλο μέτωπο, αυτό το οποίο είχε περάσει από την Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή των Κάστρων. Εάν φτάσει εκεί, τότε θα πρέπει να γίνει πάλι μία τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουν να περιοριστούν οι ζημιές.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ έχουν δώσει από χθες προθεσμία οι τοπικές αρχές, στον εαυτό τους, στην περιοχή, τις επόμενες 48 ώρες: Εάν δεν καταφέρουμε να σβήσουμε τη φωτιά, τότε από εκεί και έπειτα θα είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα γιατί θα αρχίσουν να φυσούν στην περιοχή νοτιάδες και θα καεί ό, τι δεν είχε καεί σε αυτές τις οκτώ μέρες.

Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα


Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και σε Άνδρο και Βοιωτία.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική:

• Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

  • Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

    • Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

Στην Άνδρο, όπου η φωτιά καίει από χθες το πρωί, αλλά και στις περιοχές όπου δίνονται διαρκώς μάχες με τις αναζωπυρώσεις, έχει πέσει όλο το βάρος του πυροσβεστικού σώματος για ακόμα μία δύσκολη νύκτα αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε ένα 24ωρο ξέσπασαν 75 δασικές πυρκαγιές, ενώ αυτή την ώρα οι δυνάμεις πυρόσβεσης καλούνται να αντιμετωπίσουν 122 ενεργά μέτωπα σε όλη την επικράτεια.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη εμπρηστών. Μάλιστα, η πυροσβεστική προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με τη φωτιά στην Πάρνηθα. «Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο που επικαλείται «στοιχεία» αξιωματικών της πυροσβεστικής βάσει των οποίων η φωτιά στην Πάρνηθα πλησίον της Μονής Κλειστών σχετίζεται με πυλώνα υπερυψηλής τάσης, διευκρινίζεται ότι η προανακριτική διαδικασία διερεύνησης των αιτιών εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο», αναφέρει χαρακτηριστικά αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμών.

Γενική επιφυλακή

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, η Πυροσβεστική παρακαλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις