ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Σε διαρκή επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις - Πάνω από 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Έβρος: Σε διαρκή επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις - Πάνω από 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Έβρος: Ανυπολόγιστη η καταστροφή από τη φωτιά, καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα.

Η εικόνα στον Έβρο την Τρίτη (29/8) είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες σε ό,τι αφορά τη φωτιά. Το βασικότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει η πυροσβεστική είναι οι αναζωπυρώσεις. Ένα μέτωπο μόνο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και είναι αυτό που κατευθύνεται προς την περιοχή της Κρύας Βρύσης και την Κοτρωνιά. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι στην περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Έτσι, τα εναέρια μέσα αλλά και οι περίπου 500 πυροσβέστες που επιχειρούν επίγεια δίνουν την τελική μάχη έτσι ώστε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το τελευταίο μέτωπο. Αξίζει να σημειωθεί πως στον Έβρο επιχειρούν πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη οι οποίοι έχουν έρθει στη χώρα μας και συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Το «θηρίο» Jumbo Track Multi έσωσε τη Δαδιά

Στο δάσος της Δαδιάς επιχείρησε και το όχημα Jumbo. Ένα άρμα μάχης που έχει μετατραπεί σε πυροσβεστικό όχημα, με δυνατότητα να βρεθεί σε πολύ δύσβατα σημεία και να ρίξει μεγάλες ποσότητες νερού επάνω στις πύρινες φλόγες. Το θωρηκτό δίνει τη μάχη του μαζί με πεζοπόρα τμήματα και βοήθησε ιδιαίτερα στο να ανακοπεί η ορμή του μετώπου μέσα στη Δαδιά.

Όπως έγινε γνωστό, έπειτα από εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, στη μάχη με τις φλόγες ριχτεί και το ειδικό πυροσβεστικό όχημα JUMBO TRACK MULTI, πρώην Leopard. Το όχημα αυτό της RAM EUROPE διέθεσε εθελοντικά ο ιδιοκτήτης της, Ρέντζος Θεόδωρος απο τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Το εδικό όχημα Jumbo Track Multi, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του έχει μία δεξαμενή 15.000 λίτρων, ένα ντόζερ -μία λεπίδα- δηλαδή που ανοίγει ζώνες πυρασφάλειας, έναν θάλαμο διάσωσης περίπου 10 ατόμων και ένα κανόνι που πετάει 80 μέτρα το νερό.

Πάνω από 800.000 καμένα στρέμματα - Νέα δορυφορική εικόνα από την καταστροφή

Nεότερα δορυφορικά δεδομένα παρουσιάστηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις