ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Έβρο: 14η μέρα καταστροφής – Ολονύχτια μάχη για να σωθούν περιοχές από την πύρινη λαίλαπα

Φωτιά στον Έβρο: 14η μέρα καταστροφής – Ολονύχτια μάχη για να σωθούν περιοχές από την πύρινη λαίλαπα
AP Photo

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Ο Έβρος δοκιμάζεται για 14η μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές - Ολονύχτιες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να αναχαιτίσουν το ανεξέλεγκτο μέτωπο της φωτιάς.

Μια ακόμα εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι στον κεντρικό Έβρο εξαιτίας της φωτιάς που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Το μέτωπο της πυρκαγιάς που καίει στην περιοχή της Κοτρωνιάς, εκτείνεται σε τόξο αρκετών χιλιομέτρων εδώ και μέρες.

Παρά τις ισχυρές και συνεχώς αυξανόμενες πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά που βρίσκεται ανάμεσα σε Γιαννούλη και Σιδηρώ, συνεχίζει τις τελευταίες ώρες την καταστροφική πορεία προς το Πρωτοκκλήσι και ανατολικά προς το Σουφλί όπου εντοπίζεται αυτή την ώρα το ισχυρότερο σε ένταση μέτωπο.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις απειλούν διαρκώς κατοικημένες περιοχές, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλουν πυροσβέστες και εθελοντές. Το βράδυ της Πέμπτης (31/8) οι κάτοικοι στο Σουφλί έλαβαν ξανά μήνυμα από το 112, το οποίο τους προέτρεπε να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα, μάλιστα, έφτασε σε όλους όσοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Έβρου και σε χωριά όπως η Κορνοφωλιά και η Δαδιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν όλη τη νύχτα τιτάνιο αγώνα με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η εκκένωση των περιοχών.

Το μέτωπο έχει διασπαστεί σε πολλά μικρότερα. Οι ισχυροί άνεμοι και οι αλλαγές κατεύθυνσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σήμερα, Παρασκευή (1/9) η μάχη αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί και αναμένονται βοριάδες που θα στρέψουν προς το δάσος της Δαδιάς, για ακόμα μία φορά, τη φωτιά δημιουργώντας έτσι νέα προβλήματα στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Σχετικές ειδήσεις