ΕΛΛΑΔΑ

Οι ήρωες εθελοντές του Έβρου μιλάνε για τη βιβλική καταστροφή - «Έβλεπες παντού καμένα»

Οι ήρωες εθελοντές του Έβρου μιλάνε για τη βιβλική καταστροφή - «Έβλεπες παντού καμένα»

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: 17 μέρες μετά την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στον Έβρο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πύρινο μέτωπο είναι πλέον σε ύφεση.

Μια ομάδα αποτελούμενη από 60 εθελοντές δασοπυροσβέστες από την Αττική, που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ, τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο και την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί. Παράλληλα μίλησαν για τη δύσκολη διαχείριση των πολλαπλών εστιών που ξεπηδούσαν στον Έβρο αλλά και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων για την παρουσία τους εκεί.

«Είναι ηρωικές οι προσπαθείς όλων αλλά υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ότι αυτό που κάνεις είναι μικρό όμως συνεχίζεις», τόνισε ο Δημήτρης Μαρινέλης, για να συμπληρώσει πως «όταν εκκενώνονται χωριά, όταν σε διώχνουν από το σπίτι σου γιατί πλησιάζει η φωτιά τότε το νιώθεις αλλιώς. Πρέπει να τους συμπονούμε, να έχουμε μια ενσυναίσθηση σαν Έλληνες με τους ακρίτες. Αυτό που συμβαίνει επάνω, η καταστροφή είναι ανείπωτη δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψει κάποιος».

«Όταν είσαι εκεί και γυρνάς τα μάτια σου και βλέπεις παντού καμένα αυτό που αισθάνεσαι είναι πολύ πιο δυνατό και διαφορετικό και εκεί καταλαβαίνεις την έκταση, είναι δραματικό. Ζώα διαφόρων μεγεθών από σκαντζόχοιρους μέχρι ελάφια να τρέχουν από το ένα μέτωπο προς την άλλη κατεύθυνση… Ο κόσμος ο οποίος αγωνία για τον τόπο του για τις περιουσίες του», είπε στην ΕΡΤ η Μαριάννα Πηλού.

Ο κ. Γιώργος Δερτίλης, πρόεδρος της ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών – διασωστών περιέγραψε πως «έχουμε αρκετά καλή εκπαίδευση και όλα αυτά με το ευχαριστώ και με τα χαμόγελα του κόσμου και με το ότι γυρνάμε πίσω και ξέρουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και έχουμε σώσει κάτι, βάζουν όλες τις δυσκολίες στην άκρη».

Να τονιστεί πως δίπλα στα εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών διασωστών βρίσκονται και φέτος εθελοντές από τη Γαλλία και το Βέλγιο.