ΕΛΛΑΔΑ

Στέγαση: Απαγορευτικά τα ενοίκια στην Ελλάδα - Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες

enoikia

Η ανεύρεση στέγης έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά αλλά και για φοιτητές

Στα απαγορευτικά πλέον επίπεδα κινούνται οι τιμές των ενοικίων στην Ελλάδα με τις αυξήσεις να ξεπερνούν ακόμα και το 40% φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένεις που αναζητούν ένα σπίτι για να ζήσουν.

Η Γιάννα Δημάκη ψάχνει με τον άνδρα και το τριών ετών παιδάκι τους για σπίτι παραπάνω από ένα χρόνο. Κι όπως λέει στην κάμερα του MEGA, φαίνεται πως θα αναγκαστεί να καταλήξει στην πιο οικονομική λύση, με τα ενοίκια να έχουν πάρει «φωτιά».

«Ψάχνουμε 1.5 χρόνο περίπου για σπίτι, τα ενοίκια είναι ανεβασμένα 20 με 40% και δυστυχώς τα σπίτια είναι όλα παλιά και σε κακή κατάσταση», περιγράφει η κα Δημάκη.

Και προσθέτει: «Για να καλύψουμε το κόστος αυτό της διαφοράς που έχει αυξηθεί τόσο πολύ θα αναγκαστούμε να πάμε σ’ ένα σπίτι κατώτερο από αυτό που ψάχνουμε. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση σε όποια περιοχή κι αν έχουμε κοιτάξει».

Η ανεύρεση στέγης έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά αλλά και για φοιτητές. Οι αυξήσεις την τελευταία πενταετία είναι αλλεπάλληλες, την ώρα που τα περισσότερα εισοδήματα συρρικνώνονται.

Οι Αμπελόκηποι είναι η περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2020 για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ το ενοίκιο ήταν στα 580 ευρώ, τρία χρόνια μετά για το ίδιο διαμέρισμα το ενοίκιο αγγίζει τα 750 ευρώ.

Ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, αντιπρόεδος συλλόγου μεσιτών Αττικής εξηγεί: «Οι γκαρσονιέρες όπως είπαμε έχουν μια αύξηση της τάξης του 5 έως 10%, αυτό σημαίνει πώς ένας φοιτητής μια γκαρσονιέρα που πέρυσι θα την έβρισκε στα 300€ τώρα θα κάνει γύρω στα 330€. Περιοχές που παλαιότερα θεωρούνταν υποβαθμισμένες η Κυψέλη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, οι Αμπελόκηποι, οι οποίοι ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα και γενικά οτιδήποτε βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Αθηνών τα επόμενα χρόνια θα ανέβει σημαντικά».

Χαρακτηριστικά διαμέρισμα 93τμ στην περιοχή του Ζωγράφου πριν από 3 χρόνια κόστιζε 600€, ενώ φέτος ενοικιάζεται προς 700€. Στον Νέο Κόσμο το 2020, σπίτι 72τμ ενοικιαζόταν στην τιμή των 550€ ενώ τώρα έχει αυξηθεί κατά 110€. Την μεγαλύτερη αύξηση στα ενοίκια την συναντάμε στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Το 2020 διαμέρισμα 92τμ κόστιζε 590€, ενώ τώρα έχει «σκαρφαλώσει» στα 720€.

Ακόμα πιο υψηλά τα ενοίκια σε περιοχές που θεωρούνταν ήδη πιο ακριβές. Στην Γλυφάδα διαμέρισμα 160τμ το 2020 κόστιζε 1.600€ ενώ τώρα 2.000€. Στην Κηφισιά διαμέρισμα 150τμ ενοικιαζόταν πριν από τρία χρόνια 1.200€ ενώ τώρα 1.350€.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 1/3 του αστικού πληθυσμού στην Ελλάδα επιβαρύνεται υπερβολικά με δαπάνες που αφορούν τη στέγασή του.