ΕΛΛΑΔΑ

Βουλγαρία: Η κατάσταση επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τις πλημμύρες

flood
Στιγμιότυπο από δρόμο της Βουλγαρίας κατά τις πλημμύρες
Photo: AP

Οχήματα παντός εδάφους παραδίδουν τρόφιμα και νερό, που παρέχουν ο Ερυθρός Σταυρός και οι Δήμοι

Η κατάσταση στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες στις οποίες τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε περιουσίες και υποδομές στην περιοχή.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι αφότου σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις, η κατάσταση επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα, οι δρόμοι γίνονται σταδιακά βατοί», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ στους δημοσιογράφους.

Είπε επίσης ότι προσφέρεται τροφή, νερό και «ό,τι είναι απαραίτητο στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο». Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και εθελοντές συνεχίζουν να εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και η Υπηρεσία Κοινωνικής Βοήθειας βρίσκονται επί του πεδίου, επισκέπτονται πλημμυρισμένα σπίτια, μιλούν με τους ανθρώπους και τους εξηγούν ποια βήματα πρέπει να κάνουν για να λάβουν κρατική βοήθεια, δήλωσε ο Ντένκοφ.

Οι πλημμυροπαθείς δικαιούνται εφάπαξ ποσό 1.512 λέβα για ζημιές σε σπίτια και άλλα ακίνητα. Επιπλέον, διατίθενται 2.500 λέβα για κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να ληφθεί εντός ενός και δύο μηνών.

Οχήματα παντός εδάφους παραδίδουν τρόφιμα και νερό, που παρέχουν ο Ερυθρός Σταυρός και ο Δήμος Τσάρεβου, στην πληγείσα περιοχή.

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, για την παροχή γεννητριών και την εξασφάλιση μηχανημάτων βαρέως τύπου, όπου μπορεί να χρειαστούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων είναι σε ετοιμότητα για να μετάσχουν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν μονάδες αντιπλημμυρικής προστασίας, ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης από την αεροπορική βάση στο Κρούμοβο και ένα αεροσκάφος Spartan του Δήμου Σόφιας. Εκπρόσωποι του στρατού έχουν σταλεί στην ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων της περιοχής.

Σύλλογος παραγωγών μη αλκοολούχων ποτών ανακοίνωσε τη δωρεά 60.000 λίτρων μεταλλικού νερού για τους κατοίκους του Τσάρεβου.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ευθύνη για το μέγεθος της καταστροφής βαραίνει σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές αρχές που επέτρεψαν να μπαζωθούν τα ρέματα ώστε να μεγιστοποιηθεί η αγοραία αξία της γης, αφήνοντας έτσι το νερό χωρίς οδό διαφυγής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες αστικές περιοχές.

«Ήταν μια φυσική καταστροφή. Η βροχόπτωση άνω των 300 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο το 24ωρο είναι πολύ σπάνια. Όπου κι αν συνέβη, τα προβλήματα είναι σοβαρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι θα ληφθούν μέτρα μέσω της Επιτροπής καταγραφής καταστροφών για την ανοικοδόμηση των υποδομών και ότι οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια λέβα.