ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Μαρτυρίες στο Newsbomb.gr από την Καρδίτσα - «Δεν υπάρχει χωριό, μόνο θάλασσα»

Κακοκαιρία Daniel: Μαρτυρίες στο Newsbomb.gr από την Καρδίτσα - «Δεν υπάρχει χωριό, μόνο θάλασσα»

Κακοκαιρία Daniel: «Κραυγή» αγωνίας από τους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας - Στέλνουν ελικόπτερα και βάρκες για να τους σώσουν - Τι καταγγέλλουν οι εγκλωβισμένοι πολίτες μέσω του  Newsbomb.gr

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ώρες που περνούν για τους κατοίκους στα χωριά της Καρδίτσας τα οποία έχουν θαφτεί κάτω από το νερό λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή.

Ειδικά στον Παλαμά Καρδίτσας, που αριθμεί 5.000 κατοίκους, οι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις σκεπές των σπιτιών τους, καθώς το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 3 μέτρα και μάλιστα η στάθμη του ανεβαίνει.

Οι κάτοικοι του χωριού, το οποίο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια είτε επίγεια είτε απο αέρως. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, θα σταλούν βάρκες και ελικόπτερα για τον απεκλωβισμό των κατοίκων

Από τα ξημερώματα το χωριό άρχισε να πλημμυρίζει καθώς τα νερά κατέβαιναν ορμητικά από το βουνό και πέρασαν τα αναχώματα ενώ ήχησε και το 112. «Απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγεια», ανέφερε το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία.

Οι μαρτυρίες που ακολουθούν, είναι ενδεικτικές της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι άνθρωποι στην Καρδίτσα που βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel.

«Το νερό έφτανε μέχρι το λαιμό - Βγήκαμε με σχοινιά από το σπίτι»

«Είναι τραγική η κατάσταση, θα πνιγούμε», αναφέρει αρχικά η κυρία Στέλλα από τον Παλαμά στο Newsbomb.gr

Κάνει έκκληση για βοήθεια καθώς βρίσκεται μαζί με ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα αλλά και δύο καρκινοπαθείς. «Να έρθουν με βάρκες να μας βγάλουν», λέει με αγωνία

Όπως περιγράφει το νερό στους δρόμους φτάνει στα 3 μέτρα, ενώ όπως λεεί βρισκεται σε σπίτι όπου και εκεί μέσα το νερό ξεπερνάει το ένα μέτρο.

«Μας είπαν θα έρθει ο στρατός, σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε κινητά», είπε η κυρία Στέλλα.

Το δράμα της γυναίκας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να μετακινηθεί στους γείτονες. «Από τις 7 βγηκαμε δεμένοι με τα σχοινιά στους δρόμους για να πάμε σε άλλο σπίτι», αναφέρει

« Δεν υπάρχει χωριό, μόνο θάλασσα - Ο Ιανός μοιάζει ''ευχάριστη'' ανάμνηση »

Στην ίδια δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και ο Άγης, κάτοικος Παλαμά ο οποίος έχει συγκεντρωθεί με άλλες οικογένειες σε διώροφο σπίτι του χωριού για να προστατευθούν.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση για ζευγάρι ηλικιωμένων που βρίσκεται στη διαστάυρωση Γρηγορίου Λαμπράκη με 25ης Μαρτίου και παραμένει εγκλωβισμένο εκεί. «Το 112 δεν απαντάει, πρέπει να τους σώσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σκηνικό που έχει δημιουργήσει η νεροποντή στον Παλαμά, είναι κυριολεκτικά απόκοσμο: «Έχουν εξαφανιστεί τα μπαλκόνια και οι σκεπές, το νερό έχει φτάσει στη στέγη. Δεν υπάρχει χωριό, μόνο θάλασσα».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, όπως λέει ο κ. Άγης, είναι το γεγονός ότι η στάθμη του νερού ολοένα και ανεβαίνει με αποτέλεσμα κανείς να μην αισθάνεται τελείως ασφαλής.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, δεν είχε υπάρξει κάποια βοήθεια στους κατοίκους: «Καμία βοήθεια μέχρι στιγμής. Δεν έχει πετάξει ούτε ένα ελικόπτερο να δει πως είμαστε, τι γίνεται».

«Είναι δράμα. Πρέπει να μας πάρουν να φύγουμε, αλλά εδώ πέρα δεν μπορούν να έρθουν ούτε με τανκς», προσθέτει ο ίδιος.

Σημειώνει δε ότι επικρατεί αγωνία για την τύχη πολλών ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους στο χωριό, καθώς ενδέχεται να μην πρόλαβαν να σωθούν.

«Ο Ιανός είναι μια ''ευχάριστη'' ανάμνηση μετά από αυτό, το νερό φτάνει μέχρι τον λαιμό», καταλήγει ο κ. Άγης.

Να σημειωθεί πώς παρόμοια κρίσιμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα χωριά Βλοχός και Μεταμόρφωση.

Δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας στο Newsbomb.gr: «Ο κόσμος θα πνιγεί»

Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στο Newsbomb.gr , περιέγραψε το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατεί στον Παλαμά: «Τραγική η κατάσταση. Έχει πλημμυρίσει ολόκληρο το χωριό και το νερό έχει φτάσει στο 1,5 μέτρο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προς το παρόν δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια στο χωριό: «Είμαστε αβοήθητοι, μόνοι μας. Υπάρχουν δεκάδες άτομα, για να μην πω και εκατοντάδες, που είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους»

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο κ. Σακελλαρίου σημείωσε ότι είχε κάνει από χθες, Τετάρτη, έκκληση στην ΕΜΑΚ να σπεύσει στην περιοχή. «Τώρα έρχονται, αλλά δεν ξέρω πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χώριο», συμπληρώνει.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όπως λέει ο δήμαρχος, καθώς σήμερα άρχισε να πλημμυρίζει το ανάχωμα στην περιοχή και όλα τα νερά που έχουν συσσωρευτεί στο βουνό, κατεβαίνουν στον Παλαμά.

Για αυτό το λόγο ο δήμαρχος κάνει δραματική έκκληση για άμεση παροχή βοήθειας: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά ο κόσμος σε λίγο θα πνιγεί».

«Δεν βρίσκουμε κάποιους ανθρώπους στο χωριό Αγία Τριάδα»

«Δεν βρίσκουμε κάποιους ανθρώπους στο χωριό Αγία Τριάδα», λέει με τρεμάμενη φωνή κάτοικος του χωριού Αγία Τριάδα Καρδίτσας.

Όπως έλεγε ο Βασίλης Γαγανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, «παίρνουμε στα τηλέφωνα κατοίκους και δεν τους βρίσκουμε. Ελπίζουμε μόνο να μην έχουν πνιγεί». Μάλιστα, τονίζει ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν επικοινωνήσει με κανέναν ενώ η κακοκαιρία Daniel μαίνεται.

«Έχουμε μαζευτεί 14 άτομα σε μία οικοδομή για να μην πνιγούμε»

Στο MEGA μίλησε και κάτοικος του Παλαμά Καρδίτας αναφέροντας ότι από τις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά ο κ. Τάσος.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κ. Τάσος.

Στη συνέχεια, ο κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τάσος.

Σχετικές ειδήσεις