ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel - Καρδίτσα: «Είμαστε 100 άτομα σε μία καφετέρια με 3 μέτρα νερό από έξω»

Κακοκαιρία Daniel - Καρδίτσα: «Είμαστε 100 άτομα σε μία καφετέρια με 3 μέτρα νερό από έξω»
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων που προσπαθούν να φύγουν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους με όποιο μέσο βρουν.

«Είμαστε γύρω στα 25 – 26 άτομα. Το νερό ανεβαίνει», «Είμαστε σε ένα μέρος 80 τετραγωνικά και είμαστε 150 άνθρωποι», «Τρόφιμα δεν υπάρχουν, νερό δεν υπάρχει, ρεύμα δεν υπάρχει. Δεν έχουμε τίποτα».

Είναι οι ιστορίες των ανθρώπων, οι οποίοι αφότου έχασαν σπίτια και περιουσίες, καλούνται, εγκλωβισμένοι σε σκεπές και ταράτσες, να παλέψουν για την επιβίωση τους.

«Εμείς είμαστε 17 άτομα και τελείωσε πριν λίγη ώρα και το τελευταίο μπουκάλι νερό».

Εγκλωβισμένοι στις ταράτσες

Είναι οι δεκάδες εγκλβωβισμένοι πάνω σε σκεπές, μπαλκόνια και ταράτσες που περιμένουν τη δική τους σειρά για να έρθει κάποιος να τους σώσει.

«Κάποιοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στις σκεπές, ότι ήταν να πάθουμε από το νερό το πάθαμε, το θέμα είναι να ανταπεξέλθουμε και δεν υπάρχει μέριμνα».

Ο Κώστας Μαραγκός είναι πατέρας δύο παιδιών και όπως καταγγέλλει στο Mega από το βράδυ της Τετάρτης παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς πόσιμο νερό, φαγητό και ρεύμα.

«Το πρόβλημα που έχουμε 17 άνθρωποι είναι ότι δεν έχουμε προμήθειες και νερό».

«Στο σπίτι βρίσκονται συνολικά 17 άτομα. Τρία μικρά παιδιά, το ένα με ειδικές ανάγκες, γιαγιάδες, παππούδες αλλά και δύο πυροσβέστες, που στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το σημείο εγκλωβίστηκαν και οι ίδιοι».

«Τα παιδιά, οι πυροσβέστες, που ήρθαν να βοηθήσουν, τους έχω σπίτι. Γι’ αυτό σας λέω ότι μόνο με βάρκα. Και οι πυροσβέστες που θέλουν να φύγουν έχουν καλέσει την ΕΜΑΚ».

Όπως εξηγεί στην τηλεόραση του Mega, ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ούτε το μέγεθος της καταστροφής, αλλά ούτε και το μέγεθος της τραγωδίας.

«Εδώ τα κτιριάκια είναι τα μαντριά και δεν ξέρω αν φαίνεται στο βάθος. Είναι αδύνατον να σώθηκαν τα ζώα. Δεν υπήρχε τρόπος να τα σώσουμε και να τα πάμε πού; Είμαστε 150 άτομα σε 80 τ.μ.»

Ο Δημήτρης Καλύβας βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα καφενείο 80 τετραγωνικών στη Μαραθέα Καρδίτσας μαζί με άλλα 150 άτομα.

«Δεν έχουν φαγητό», αναφέρει ο κ. Δημήτρης.

Εγκλωβισμένη στην Καρδίτσα είναι και η Φωτεινή. Απευθύνει έκκληση μέσω του Mega για βοήθεια, καθώς βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα σπίτι με 25 ακόμη άτομα.

«Είμαστε έξω στη βεράντα. Όλος ο κόσμος είναι έξω στις βεράντες. Έχουμε ηλικιωμένους που πρέπει να φύγουν άμεσα».

Οι κάτοικοι στο Ριζοβούνι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και με τρακτέρ αναζητούν εγκλωβισμένους στις πλημμυρισμένες γειτονιές.

«Σε εμάς φαγητό και νερό δεν έφερε κανείς ακόμη. Φάρμακα οι άνθρωποι που μένουμε στα σπίτια εγκλωβισμένοι δεν έχουν. Ο άλλος είναι για την καρδιά του, για ό,τι είναι», δήλωσε ο κ. Γιάννης.

Στην Κοσκινά βρίσκονται εγκλωβισμένοι για δεύτερη ημέρα οι ηλικιωμένοι γονείς της Ματίνας.

Από χτες το απόγευμα όταν και έκλεισαν τα κινητά τους από μπαταρία, χάθηκε και κάθε ίχνος επικοινωνίας μαζί τους.

«Από χθες που δεν έχω επικοινωνήσει με τους δικούς μου. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ξέρω ότι έχουν βυθιστεί σπίτια. Έχουν πέσει σπίτια. Δεν ξέρω τίποτα παραπάνω. Δεν έχω επικοινωνία με τους δικούς μου και έχω τρελαθεί», ανέφερε.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες και μάχη με τις αντοχές τους δίνουν οι εγκλωβισμένοι.

Οι ώρες περνάνε βασανιστικά αργά, οι προμήθειες έχουν τελειώσει και περιμένουν το δικό τους ελικόπτερο ή βάρκα να τους σώσει.