ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονίζουν τα βίντεο με απεγκλωβισμούς από κομάντος με Super Puma

Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονίζουν τα βίντεο με απεγκλωβισμούς από κομάντος με Super Puma

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα είναι πραγματικά σοκαριστικά με τα κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων να διασώζουν συμπολίτες μας που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel 

Συγκλονίζουν τα βίντεο που δείχνουν τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τα κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων για να καταφέρουν να σώσουν πολίτες, που εγκλωβίστηκαν λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα είναι πραγματικά σοκαριστικά και αποτυπώνουν τις δραματικές προσπάθειες διάσωσης.

Οι κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν, κατεβαίνουν σε ταράτσες σπιτιών και βοηθούν πολίτες, μεταξύ αυτών και παιδιά, για να μπορέσουν να φύγουν από τις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

Προβληματισμός στη Λάρισα για την άνοδο της στάθμης στον Πηνειό

Στο μεταξύ, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στη Λάρισα για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ο Πηνειός και να πλημμυρίσει η πόλη, στο πλαίσιο της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Δήμο, το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.

Σε αρκετές συνοικίες της πόλης, τα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίζονται. Αρκετές συνοικίες έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, λόγω της υπερχείλισης των φρεατίων. Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν, ακόμη και με βάρκες, για να απεγκλωβίσουν κατοίκους. Στις επιχειρήσεις μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

Μπορεί σε πολλές από τις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνες η στάθμη του νερού να έχει υποχωρήσει, ωστόσο τις τελευταίες ώρες επικρατεί ανησυχία λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Ειδικά στη Λάρισα, όπως τόνισε στο Νewsbomb.gr ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης, επικρατεί φόβος πως θα υπάρξει νέα νεροποντή: «Το μόνο παρήγορο είναι ότι υπάρχει ύφεση στην στάθμη του Πηνειού η οποία μειώνεται περίπου 5 εκατοστά την ώρα. Ωστόσο ο όγκος των νερών που κατεβαίνουν στη πόλη είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό φοβόμαστε για νέες πλημμύρες. Προς το παρόν δεν έχουμε νέες εκκενώσεις οικισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά

Μεγάλη βαρύτητα δίνουν και στην υπερχείλιση των υδάτων του Πηνειού από την Πυροσβεστική , όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, Γιάννης Αρτοποιός στο OPEN.

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.

O κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε Μαραθέα, Κόρδα και Τρίκαλα, ενώ τις τελευταίες ώρες χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί ακόμα και ένα νεογέννητο 30 ημερών μαζί με την οικογένεια του.

Συνολικά οι διασώσεις ξεπερνούν τις 2.900 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, με 450 άτομα να απεγκλωβίζονται από αέρως .

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.

Σχετικές ειδήσεις