ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Νύχτα τρόμου για τη Θεσσαλία - Μεγάλη η μάχη για επιζώντες, «αγριεύει» ο Πηνειός

Κακοκαιρία Daniel: Νύχτα τρόμου για τη Θεσσαλία - Μεγάλη η μάχη για επιζώντες, «αγριεύει» ο Πηνειός
Eurokinissi

Μεγάλη είναι η ανησυχία μετά την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τον Θεσσαλικό Κάμπο

Εφιαλτική και η αποψινή νύχτα για τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας που πλήττονται ανεπανόρθωτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel.

Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη, καθώς όσο περνά η ώρα η στάθμη του Πηνειού ανεβαίνει επικίνδυνα, ενώ αλλεπάληλα είναι τα μηνύματα του 112 σε περιοχές της Λάρισας όπου παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις πλημμύρες.

Η Πολιτική Προστασία δίνει μάχη με τον χρόνο και τα νερά για την ενίσχυση των αναχωμάτων του ποταμού στα όρια της πόλης αλλά και για την απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε δεκάδες οικισμούς, ενώ άγνωστος παραμένει ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων, με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης να κάνουν λόγο για 7 επιβεβαιωμένους αγνοούμενους.

Πρόκειται για έναν 42χρονο στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, έναν 77χρονο στο Πάτση Πηλίου, ένα ζευγάρι Αυστριακών στα Ποτιστικά Πηλίου, ένας άνδρας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, μία 85χρονη και ο 65χρονος γιος της στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου, αναγνωρίστηκε μια ακόμη σορός από αγνοούμενο στο Πήλιο, η οποία είχε ξεβραστεί σε παραλία της Εύβοιας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel στους 11.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Στους επτά ανέβηκε ο αριθμός των αγνοουμένων από την κακοκαιρία Daniel σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Ειδικότερα:

1. Από 5-09-2023, αγνοείται ένας (1) 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου

2. Από 06-09-2023 αγνοείται ένας (1) 77χρονος στο Πάλτση Πηλίου

3. Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο (2) Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου

4. Στις 09-09-2023, αγνοείται ένας (1) ανάμεσα στους οικισμούς 'Αγιος Δημήτριος και Πέτρινο.

5. Στις 09-09-2023, αγνοούνται δύο (2) άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας».

Ήχησε το 112 για εκκένωση του χωριού Νάματα

Παράλληλα, ακόμη ένας οικισμός εκκενώθηκε στη Λάρισα λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού μετά την φονική κακοκαιρία Daniel. Το βράδυ του Σαββάτου εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση του χωριού Νάματα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νάματα απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Γλαύκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα.

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές

Το Newsbomb.gr βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές και κοντά στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους κάτω από τόνους λάσπης και νερού.

Ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr, Χάρης Γκίκας, βρέθηκε στον Παλαμά και τη Μεταμόφωση Καρδίτσας, με τις μαρτυρίες των κατοίκων να προκαλούν σοκ.

«Ζούμε σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι», ανέφερε κάτοικος, ο οποίος προσπαθούσε να βγάλει από τις λάσπες τα υπάρχοντά του. «Τραγωδία, θρήνος, δεν υπάρχουν λόγια για να πούμε», λένε οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας, τονίζοντας: «Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς».

Οι κάτοικοι έχουν απλώσει τα ρούχα τους για να στεγνώσουν από τη λάσπη. «Τα πάντα έχουν διαλυθεί. Φοβόμαστε για μολύνσεις. Είμαστε 20 μέρες χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό».

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr:

Δήμαρχος Κιλελέρ στο Newsbomb.gr: «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τα νερά»

Για την κατάσταση στο Κιλελέρ μίλησε στο Newsbomb.gr o δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Νασιακόπουλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τα νερά με όλα τα μέσα που διαθέτουμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Αρκετοί κάτοικοι από το Ομορφοχώρι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους και ίσως δεν διανυκτερεύσουν σε αυτά».

Και πρόσθεσε: «Επίσης ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Ελευθεροχώρι».

Δήμαρχος Λάρισας στο Newsbomb.gr: Φοβόμαστε για νέες πλημμύρες λόγω του Πηνειού

Μπορεί σε πολλές από τις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνες η στάθμη του νερού να έχει υποχωρήσει, ωστόσο τις τελευταίες ώρες επικρατεί ανησυχία λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Ειδικά στη Λάρισα, όπως τόνισε στο Νewsbomb.gr ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης, επικρατεί φόβος πως θα υπάρξει νέα νεροποντή: «Το μόνο παρήγορο είναι ότι υπάρχει ύφεση στην στάθμη του Πηνειού η οποία μειώνεται περίπου 5 εκατοστά την ώρα. Ωστόσο ο όγκος των νερών που κατεβαίνουν στη πόλη είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό φοβόμαστε για νέες πλημμύρες. Προς το παρόν δεν έχουμε νέες εκκενώσεις οικισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN έκανε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, ενώ μίλησε για μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 3.443 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, από τις 07:00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τις 20:00 το βράδυ. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.702 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.442 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 815 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα

-Στην Λάρισα 680 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 235 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 385 άτομα

-Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 330 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 780 άτομα

-Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 153 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 635 άτομα

-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 923 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα

-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα

-Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 147 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων

-Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα

-Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων

-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.150 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1026 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 716 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι σήμερα Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σχετικές ειδήσεις