ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες για τη Θεσσαλία - Εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες για τη Θεσσαλία - Εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός
Eurokinissi.gr

Ακόμα ένας νεκρός εντοπίστηκε στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, ενώ παραμένει η αγωνία για τον Πηνείο μετά την υπερχείλισή του

Όσο περνάνε οι ώρες αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel. ενώ εντοπίστηκε ακόμα ένας νεκρός στην Καρδίτσα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 12.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, «εντοπίστηκε και ανασύρθηκε σορός άνδρα, που αναγνωρίστηκε ως του 58χρονου αγνοούμενου, περίχωρα των οικισμών Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο».

Παράλληλα η ανησυχία για τον Πηνειό παραμένει, μετά την υπερχείλισή του και την εκδήλωση νέων πλημμυρικών φαινομένων που οδήγησαν χθες Σάββατο σε αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 σε οικισμούς της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, μετά τον εντοπισμό του 12ου νεκρού στον Άγιο Δημήτριο Καρδίτσας, οι νεκροί ανέρχονται στους 12 και οι αγνοούμενοι στους 5, ενώ ο συνολικός αριθμός παραμένει των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος. Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης από την Πυροσβεστική είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ έχουν ξεπεράσει τις 4.000.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνολικά 4,250 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6.731 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 820 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα

-Στην Λάρισα 1894 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 320 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.057 άτομα

-Στην Καρδίτσα, 1.520 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 347 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 885 άτομα

-Στα Τρίκαλα, 925 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 158 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα

-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 938 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 120 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα

-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 796 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 325 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα

-Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων

-Στην Επίδαυρο 43 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα

-Στο Κρανίδι 90 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων

-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.186 κλήσεις, εκ των οποίων: 36

-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1062 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 752 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ξενοδόχος στο Πήλιο: «Οι τουρίστες μας κράτησαν όρθιους»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται από κατοίκους και καταστηματάρχες στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και περιγράφουν τις απόκοσμες συνθήκες που βιώνουν τα τελευταία 24ωρα.

Ο κ. Αντώνης Μαρκοζάνης, ξενοδόχος στο Πήλιο μίλησε για τη βοήθεια που έλαβαν από τουρίστες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Όπως είπε στο Action24, «Μπήκαν νερά, πλημμύρισαν υπόγεια, οι αποθήκες μας είναι κατεστραμμένες. Γλιτώσαμε τα χειρότερα γιατί είχαμε 50-60 άτομα στο ξενοδοχείο, πολλών εθνικοτήτων, Σέρβοι, Γερμανοί, Αυστιακοί, Ούγγροι και πολλοί Βούλγαροι, που ρίχτηκαν στη μάχη λες και ήθελαν να σώσουν δική τους περιουσία».

Σε ερώτηση για το πώς έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι, ο κ. Μαρκοζάνης εξήγησε ότι «Άφησαν τα αυτοκίνητά τους και φύγανε. Η εκκένωση έγινε από θάλασσα, ο δρόμος που μας ενώνει με το επόμενο χωριό καταστράφηκε».

«Αυτοί οι άνθρωποι μας κράτησαν όρθιους, μας είπαν λόγια παρηγορητικά μας ζητούσαν συγγνώμη, μας είπαν ότι λυπούνται πάρα πολύ και αυτοί πηγαίνανε μπροστά και εμείς τους ακολουθούσαμε. Εκεί που εμείς χάναμε την ψυχραιμία μας και κόβονταν τα ποδια μας εκείνοι πήγαιναν μπροστά»., ανέφερε ενώ κλείνοντας είπε πως ακόμα στέλνουν μηνύματα που λένε «Παιδιά, δύναμη, υπομονή, θα τα φτιάξετε όλα, θέλουμε να έρθουμε και του χρόνου».

Καταγγελίες για αισχροκέρδεια στον Βόλο - Πουλούσαν νερά μέσω Facebook

Φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν εμφανιστεί στην περιοχή του Βολου που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κακοκαιρία Daniel, με χιλιάδες νοικοκυριά να παραμενουν χωρίς νερό εδώ και πέντε 24ωρα.

Κάτοικος της Νέας Ιωνίας Βόλου κατήγγειλε περιστατικά αισχροκέρδειας από ιδιώτες, που δεν δίστασαν να πουλάνε εξάδες νερά ακόμα και μέσω Facebook.

«Tις τελευταίες μέρες έχουμε βιώσει πράγματα περίεργα για μας, που είναι πέρα από την καθημερινότητα που είχαμε συνηθίσει να έχουμε. Για αρκετές ώρες πολλά σπίτια είχαν έλλειψη νερού και ηλεκτροδότησης», είπε αρχικά.

«Από την Τρίτη υπάρχει έλλειψη νερού σε όλη την πόλη, πολλά σημεία του Βόλου χρήζουν ανάγκης καθώς σε περιοχές ακόμα και στη Νέα Ιωνία μιλάμε για ολικές καταστροφές».

«Υπήρχε πληροφόρια για μαγαζάτορες που πουλούσαν εξάδες νερών 6 και 7 ευρώ, ενώ ακόμα πιο τραγικό είναι ότι παρατηρήθηκε η πώληση εξάδων από ιδιώτες μέσω του Marketplace του Facebook», ενώ ανέφερε ότι υπήρχε ακόμα και τεκμηρίωση «ότι θα γινει κατ' ιδίαν, στο χώρο τους και μόνο με μετρητά» η παράδοση των νερών.

«Άμα δεν υπάρχει ανθρωπιά μεταξύ μας σε τέτοιες στιγμές, τι να πω. Αδυνατώ να το πιστέψω ότι δεν υπάρχει», ανέφερε κλείνοντας ο κάτοικος του Βόλου.

Προειδοποίηση Παγώνη: «Υγειονομική βόμβα τα πνιγμένα ζώα στον κάμπο»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το νερό στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχες έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το νερό που έχει λιμνάσει δεν είναι πόσιμο και προκαλεί ασθένειες. Συγκεκριμένα, η κα. Παγώνη είπε «το νερό έχει μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, αλλά και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για απλά πράγματα, ούτε για να πλύνουμε τα δόντια μας, ούτε για να πλύνουμε τα τρόφιμα. Πρέπει οι πλημμυροπαθείς να εφοδιαστούν με νερό».

«Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα, οξεία ηπατίτιδα. Γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να το καταλάβουν», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε επίσης πως «κάτω από αυτά τα νερά μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Όλα αυτά είναι βόμβα, μακριά από αυτό το νερό, δεν το αγγίζουμε και για τα πιο απλά πράγματα».

Κλείνοντας η κα Παγώνη προχώρησε στην εκτίμηση πως από το στάσιμο νερό θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου «και χρειάζεται προσοχή».

Σχετικές ειδήσεις