ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Τεράστια καταστροφή για αγρότες και κτηνοτρόφους – Εκτίναξη τιμών και ελλείψεις προϊόντων

Πλημμύρες: Τεράστια καταστροφή για αγρότες και κτηνοτρόφους – Εκτίναξη τιμών και ελλείψεις προϊόντων
Eurokinissi

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη Θεσσαλία – Φόβοι στους καταναλωτές για ελλείψεις προϊόντων και ανατιμήσεις σε βασικά είδη

Άγνωστη είναι η επόμενη ημέρα για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, καθώς παραγωγές έχουν καταστραφεί και στις κτηνοτροφικές μονάδες πολλά ζώα, έχουν πνιγεί.

Καταστροφές στις καλλιέργειες

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες που βυθίστηκαν στο νερό και έχουν κατακλυστεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης αλλά και άμμου που παρασύρθηκε από τα ρέματα και τους χειμάρρους.

Οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν ζημίες 3 δισ. ευρώ στο δευτερογενή τομέα, ενώ η ζημιά στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Στο Θεσσαλικό κάμπο που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας και καλύπτει το 5% του ΑΕΠ, υπάρχουν 65.000 απασχολούμενοι, με τις καλλιέργειες φτάνουν τα 3 εκατ. στρέμματα.

Φόβοι για ελλείψεις προϊόντων και ανατιμήσεις

Στη Θεσσαλία, όλα τα γεωργικά προϊόντα έχουν καταστραφεί, ενώ οι μικρές ποσότητας που σώθηκαν, δεν μπορούν να μεταφέρουν ακόμα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, ήδη είναι τεράστιες οι ελλείψεις στα οπωροκηπευτικά, δηλαδή μαρούλια, χόρτα, σπανάκι, κολοκύθια, ντομάτες, λόγω των καταστροφών του καύσωνα. Τώρα, μετά τις πλημμύρες, οι ελλείψεις θα είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, «αν δεν υπάρχουν προϊόντα, είναι λογικό πως θα έχουμε αυξήσεις». Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν το οι φακές θα φτάσουν τα 4 ευρώ το κιλό ενώ τα φασόλια τα 5 ευρώ το κιλό. Το ντόπιο μοσχάρι μπορεί να φτάσει τα 12,50 ευρώ το κιλό, ενώ το ντόπιο αρνί θα φτάσει ακόμα και τα 1 ευρώ το κιλό.

Πάντως σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα είναι αδικαιολόγητες. «Οι τιμές θα ανέβουν τεχνητά προκειμένου κάποιοι να αισχροκερδήσουν για άλλη μια φορά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Χιλιάδες πνιγμένα αιγοπρόβατα - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις κτηνοτροφικές μονάδες

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νικόλαος Παλάσκας, μίλησε για την καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες.

Ο κ. Παλάσκας ανέφερε πως «το 50% στο αιγοπρόβειο γάλα παράγεται στη Θεσσαλία». «Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, περισσότερα από 50.000 αιγοπρόβατα είναι πνιγμένα, ενώ στην περιοχή της Θεσσαλία υπάρχουν γύρω στα 2.000.000 αιγοπρόβατα» συμπλήρωσε. Ο γγ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες. «Δεν υπάρχει πισωγύρισμα για αυτούς τους ανθρώπους στα μαντριά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Απόγνωση για κτηνοτρόφους και αγρότες

Ολική καταστροφή έχουν υποστεί κτηνοτρόφοι και αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος «πνίγηκε» από την κακοκαιρία Daniel, με πολλές περιοχές να παραμένουν ακόμα κάτω από το νερό.

Κτηνοτρόφος ανέφερε πως ο «δήμος Παλαμά καταστράφηκε 100%. Δεν υπάρχει ποιμνιοστάσιο, δεν υπάρχει μονάδα με μοσχάρια, δεν υπάρχει τίποτα».

«Να έρθει η πολιτεία εδώ, σε κάθε κτηνοτρόφο που έπαθε ζημιά, να πάει πόρτα – πόρτα για να δει τι έχει συμβεί», λέει ακόμα ένας άνθρωπος που είδε την περιουσία του να χάνεται κάτω από τα νερά και τις λάσπες.

Σχετικές ειδήσεις