ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Νέες ανατιμήσεις στις λαϊκές αγορές - Δέκα ευρώ για 1 μαρούλι κι 1 κιλό χόρτα

Κακοκαιρία Daniel: Νέες ανατιμήσεις στις λαϊκές αγορές - Δέκα ευρώ για 1 μαρούλι κι 1 κιλό χόρτα
ΕΡΤ

Κακοκαιρία Daniel: Οι τιμές διαμορφώνονται λόγω των ελλείψεων, ωστόσο οι πολίτες αγανακτούν για τις ανατιμήσεις, που αγγίζουν την αισχροκέρδεια

Ισχυρό είναι το πλήγμα από την κακοκαιρία Daniel και στο πορτοφόλι των καταναλωτών, αφού μία εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες στις λαϊκές αγορές οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Οι παραγωγοί μιλώντας στην ΕΡΤ εξηγούν πως οι τιμές διαμορφώνονται λόγω των ελλείψεων, ωστόσο οι πολίτες αγανακτούν για τις ανατιμήσεις που αγγίζουν την αισχροκέρδεια.

Στη μεγάλη λαϊκή της Τρίτης στη Λάρισα οι τιμές στα εποχικά προϊόντα είναι αρκετά υψηλές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

«Το αγγουράκι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν δίναμε 1 ευρώ και παίρναμε 3 αγγουράκια. Η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ/κιλό στα 3 ευρώ. Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό», διαπιστώνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, μειωμένη είναι και η παρουσία των παραγωγών στις λαϊκές, καθώς πολλοί έμποροι δεν κατάφεραν να πάνε σε αυτές λόγω των αποκλεισμένων δρόμων.

Εκτός από τη μαναβική στις λαϊκές πωλούνται και ιχθυαλιεύματα με τις τιμές να παραμένουν σε λίγο πιο υψηλές για την εποχή επίπεδα, όπως λέει ένας ψαράς.

«Τα καΐκια πάντα μπαίνουν αρκετά μίλια από την ακτή και δεν ρισκάρουν τα δίχτυα τους μέσα στις λάσπες» ανέφερε ο ιχθυοπώλης, επισημαίνοντας ότι οι ψαριές ήταν μικρότερες σε σχέση με άλλες φορές λόγω της κακοκαιριάς.

Για το πώς ψωνίζει ο κόσμος μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία αλλά και τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει από τα μολυσμένα νερά που κατέληξαν στη θάλασσα ο έμπορος παραδέχτηκε πως υπάρχει φόβος, χωρίς λόγο όμως, όπως ισχυρίστηκε. «Το ποτάμι (σ.σ. ο Πηνειός) έχει 10 μ. λάσπη αλλά οι ψαράδες δε ρισκάρουν να ψαρέψουν στα ρηχά», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της κακοκαιρίας στους παραγωγούς, τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές τόνισε ότι «από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο είναι κατεστραμμένοι όλοι».

Άλλος, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι οι τιμές απεικονίζουν το νόμο της αγοράς και της ζήτησης. «Όταν υπάρχει ελλειμματική αγορά, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Οι τιμές ανεβαίνουν αυτόματα», πρόσθεσε.