ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel - Λέκκας: Τα κτήρια θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά – Ποιοι οι κίνδυνοι

Κακοκαιρία Daniel - Λέκκας: Τα κτήρια θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά – Ποιοι οι κίνδυνοι
Eurokinissi

Ο Ευθύμης Λέκκας, αποκάλυψε ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθώς δεν έχουν άλλες αντοχές.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας για την καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel ανέφερε ότι σημαντικά προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα.

«Και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια», σημείωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα», δήλωσε στην ΕΡΤ αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθως δεν έχουν άλλες αντοχές.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» o Λέκκας τόνισε ότι τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια».

Ζημιές σε μη δομικά στοιχεία

Όσον αφορά τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα αυτα, όπως αποκάλυψε, είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.

Αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που έχει προκαλέσει το πλημμυρικό φαινόμενο από την υπερχείλιση των ποταμών και τις ακραίες βροχοπτώσεις τόνισε ότι φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λέκκας οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και σε παρόχθιες.

Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει ανέβει λόγω των υδάτων. «Λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια» ανέφερε για τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Ειδικότερα, όπως είπε, ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.

Ο υδροφόρος ορίζοντας απειλεί τα σπίτια

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

Και όπως είπε, «έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά. Συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.