ΕΛΛΑΔΑ

Ο «Daniel»… πιέζει για την υποχρεωτική ασφάλιση κτηρίων

flood
Photo: AP

Η τραγωδία με την πλημμύρα στη Θεσσαλία ανέδειξε το «ασφαλιστικό έλλειμμα» που υπάρχει

Την υποχρεωτική ασφάλιση ή την παροχή ισχυρών κινήτρων για την ασφάλιση κτιρίων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μελετά η κυβέρνηση.

Η τραγωδία με την πλημμύρα στη Θεσσαλία ανέδειξε το «ασφαλιστικό έλλειμμα» που υπάρχει σήμερα και όπως αναφέρουν δημοσιεύματα έχουν τρομάξει στην κυβέρνηση από τη διαπίστωση του εύρους των ανασφάλιστων επιχειρήσεων, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των ανασφάλιστων κατοικιών.

Το υπουργείο Οικονομικών ήδη προετοιμάζει την ενεργοποίηση της έκπτωσης 10% από τον ΕΝΦΙΑ για όσους θα ασφαλίζουν πλήρως τα ακίνητά τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί της αξίας του.

Υπενθυμίζεται ότι από τον κλιματικό νόμο, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, το άρθρο 23 που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.