ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται κύμα ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά: Στη Θεσσαλία τα γεωργικά προϊόντα καταστράφηκαν

laiki
Photo: Εurokinissi

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη Θεσσαλία

Άγνωστη είναι η επόμενη ημέρα για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, καθώς παραγωγές έχουν καταστραφεί και στις κτηνοτροφικές μονάδες πολλά ζώα, έχουν πνιγεί.

Στη Θεσσαλία, όλα τα γεωργικά προϊόντα έχουν καταστραφεί, ενώ οι μικρές ποσότητας που σώθηκαν, δεν μπορούν να μεταφερθούν ακόμα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ελλείψεις αυτές αναμένεται να επηρρεάσουν αλλυσιδωτά όλη τη χώρα. Ήδη στις λαϊκές αγορές της Λάρισας προϊόντα όπως η ντομάτα έφτασαν να πολούνται σε πολύ υψηλές τιμές, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Δημήτρης Μουλιάτος.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, ήδη είναι τεράστιες οι ελλείψεις στα οπωροκηπευτικά, δηλαδή μαρούλια, χόρτα, σπανάκι, κολοκύθια, ντομάτες, λόγω των καταστροφών του καύσωνα. Τώρα, μετά τις πλημμύρες, οι ελλείψεις θα είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, «αν δεν υπάρχουν προϊόντα, είναι λογικό πως θα έχουμε αυξήσεις». Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν το οι φακές θα φτάσουν τα 4 ευρώ το κιλό ενώ τα φασόλια τα 5 ευρώ το κιλό. Το ντόπιο μοσχάρι μπορεί να φτάσει τα 12,50 ευρώ το κιλό, ενώ το ντόπιο αρνί θα φτάσει ακόμα και τα 1 ευρώ το κιλό ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Καταστροφές στις καλλιέργειες

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες που βυθίστηκαν στο νερό και έχουν κατακλυστεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης αλλά και άμμου που παρασύρθηκε από τα ρέματα και τους χειμάρρους.

Οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν ζημίες 3 δισ. ευρώ στο δευτερογενή τομέα, ενώ η ζημιά στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Στο Θεσσαλικό κάμπο που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας και καλύπτει το 5% του ΑΕΠ, υπάρχουν 65.000 απασχολούμενοι, με τις καλλιέργειες φτάνουν τα 3 εκατ. στρέμματα.