ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας

Κακοκαιρία Daniel: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας
Eurokinissi

Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική «βόμβα» τα λιμνάζοντα νερά του κάμπου και τα νεκρά ζώα – Τι λένε οι ειδικοί

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από τα λιμνάζοντα νερά από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία αλλά και από τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ακόμα δεν έχουν περισυλλεχθεί.

Ο Υγιεινολόγος και Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος μίλησε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του «MEGA» και είπε ότι παρόλο που η στάθμη του νερού από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel έχει πέσει, το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά στην υγεία, είναι τα λιμνάζοντα νερά που παραμένουν αλλά και τα χιλιάδες νεκρά ζώα, με την δυσοσμία να είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας.

Μάλιστα δεν υπάρχει πόσιμο νερό σε πολλές περιοχές που επλήγησαν με το μεγαλύτερο πρόβλημα να συναντάται στην Καρδίτσα και στα περίχωρα. Ο κ. Ντελέζος μίλησε για όλους αυτούς τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατάσταση.

«Είναι μία σύνθετη κατάσταση. Οι κίνδυνοι είναι σε δύο επίπεδα· σε αυτούς που είναι ήδη εδώ και σε αυτούς που έρχονται. Οι κίνδυνοι που είναι εδώ, αφορούν στο μολυσμένο νερό και είναι πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη. Οι γαστρεντερίτιδες είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν πρέπει να είναι πόσιμο σε αυτή τη φάση. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο νερό αυτό και μόνο στο εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Δεύτερον, ενδεχομένως να έχουμε ζητήματα με τις σορούς των νεκρών ζώων, που ήδη έχουμε κάποια ζητήματα, και έχουν κάνει ζημιά, αλλά και για τα πτώματα των τρωκτικών με τον κίνδυνο της λεπτοσπείρωσης να είναι εμφανής»

Ο κ. Ντελέζος επεσήμανε στη συνέχεια πως, «Σε δεύτερο χρόνο είναι η παρουσία των κουνουπιών. Ήδη πριν την κακοκαιρία Daniel είχαμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας. Τα κουνούπια σχετίζονται με τα στάσιμα νερά και επομένως αυτό σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων με τον ιού του Δυτικού Νείλου. Διάβασα ότι θα γίνουν εκτεταμένοι ψεκασμοί με drone αλλά είναι ένα φαινόμενο που θα δούμε ότι θα αυξηθεί».

Το χωράφι που έχει «ποτιστεί» από το λιμνάζον νερό θα παράξει υγιεινά τρόφιμα;
Σύμφωνα με τον κ. Ντελέζο, «το δεύτερο στάδιο είναι που έχει να κάνει με την μεταφορά χημικών, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ό,τι έχει μεταφερθεί από τις πλημμύρες που έχει πλήξει αποθήκες τέτοιων υλικών. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα χωρίζονται σε οργανικά και ανόργανα. Τα οργανικά είναι αυτά που η γη μπορεί να τα αποικοδομήσει. Τα ανόργανα χρειάζονται χημικά για τα αποικοδομηθούν. Αυτά αν περάσουν στο υπέδαφος θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με άλλα ειδικά χημικά για να μπορούν να αδρανοποιηθούν».

Ο κ. Ντελέζος υπογράμμισε αναφορικά με την κατάσταση για τους κατοίκους που έχουν ήδη μπει στο σπίτι: «έχουμε αύξηση των αναπνευστικών μολύνσεων, λοιμώξεις και πλέον δρα το φαινόμενο της μούχλας το οποίο θα μας απασχολήσει αρκετά τον χειμώνα που έρχεται. Η αύξηση της υγρασίας θα προκαλέσει πολλά προβλήματα. Η μούχλα έχει περάσει στα σπίτια, υπάρχει στο χώμα. Αυτό δε μας απασχολεί αλλά το χώμα αυτό έχει μπει στα σπίτια. Όταν στεγνώσει το χώμα κάνει σπόρους που είναι αερομεταφερόμενοι. Έχουμε τον σοβαρό μύκητα, τον ασπέργιλλο, που μας έχει δώσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Είναι μεταδοτικό μέσω του αέρα όταν υπάρχει μούχλα».

«Ο κόσμος δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με όλα αυτά, παρά μόνο με πλαστικά γάντια, γαλότσες, και αν τραυματιστεί δεν πρέπει να έρθει καθόλου σε επαφή. Έχουν γίνει και λάθη στην απολύμανση. Ο ασβέστης στα νεκρά δεν λειτουργεί απολυμαντικά, χρειάζεται ένα διάλυμα 25%, δηλαδή με νερό. Αυτό είναι και βασικό. Επίσης, η χλωρίνη παρουσία νερού και ρύπου δεν δρα, πρέπει να στεγνώσει. Πρέπει να απομακρυνθεί ο ρύπος αφού στεγνώσει. Η μούχλα πρέπει να φύγει σε 48 ώρες από την στιγμή που το σπίτι κρίνεται κατοικήσιμο», κατέληξε.