ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΑΔΕΔΥ: «Κομφούζιο» με το Μετρό - Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, ηλεκτρικός και τραμ

Απεργία ΑΔΕΔΥ: «Κομφούζιο» με το Μετρό - Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, ηλεκτρικός και τραμ
INTIME

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο η χώρα με δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα

Θα «παραλύσει» αύριο η χώρα καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Μαζική είναι η συμμετοχή από σωματεία εργαζομένων και οργανώσεις, που καλούν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Παράνομη η απεργία του ΟΑΣΑ

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Αθήνας, που είχαν προκηρύξει στάσεις εργασίας, οι οποίοι ανέστειλαν τελικά την κινητοποίησή τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αναστολή των στάσεων εργασίας και προσθέτει «ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».

Η προσφυγή για τα τρόλεϊ θα εκδικαστεί αύριο, επομένως το πρωί η πρωτεύουσα θα είναι χωρίς τρόλεϊ.

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ανακοινώνοντας πως θα συμμετάσχει στην απεργία, ενημέρωσε πως τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας 5.00 π.μ. ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00), εν αναμονή της αυριανής απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς μετά από σειρά ανακοινώσεων και αλαλούμ που προκλήθηκε, το δικαστήριο δεν έχει κρίνει παράνομη την συμμετοχή των εργαζομένων. Επομένως, μετά την απόφαση των εργαζομένων στο Μετρό αλλά και το Τραμ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό καθώς και το Τραμ θα κυκλοφορούν έως τις 13:00, στο πλαίσιο της παροχής της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας.

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, όπως ενημέρωσε με νέα ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥστη γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά (ΗΣΑΠ) δεν θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας.

Παράλληλα ακυρώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν αύριο, καθώς τα σωματεία εργαζομένων αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, με 3ωρη στάση εργασίας από 21:00 έως 00:00.

Αναμένεται νέα ανακοίνωση από τη Hellenic Train για τα δρομολόγια που επηρεάζονται.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την συμμετοχή στην 24ωωρη Πανεργατική Απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο Πέμπτη 21/9 σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 11 π.μ.».

Παράνομη η απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Την συμμετοχή της στην απεργία είχε ανακοινώσει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΚΕ), ωστόσο η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προσφύγει κατά της απεργίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ως εκ τούτου όλες οι πτήσεις αύριο από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Λουκέτο στα σχολεία

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.

Όλοι/ες στον Αγώνα! Όλοι/ες στην Απεργία!».

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Η ΠΕΝΕΝ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας.

Εκτός από την ΠΕΝΕΝ στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία έχει δηλώσει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραίως (ΕΙΝΑΠ), που καλεί στην συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι, «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση.

Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση.

Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Χειρόφρενο και στον ΟΑΣΘ

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ με στάσεις εργασίας. Όπως ανακοίνωσε αύριο Πέμπτη 21/9, στην πόλη θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία, με προσωπικό ασφαλείας.

Η ανακοίνωση:

«Οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. συμμετέχουμε στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Μεταφορών Ελλάδος με

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΕΩΣ 08:00 ΚΑΙ

ΑΠΟ 21:00 EΩΣ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόθεση της Κυβέρνησης για ψήφιση ενός ακόμη αντεργατικού νόμου και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ

-Στην Εργασία άνω του 8ώρου.

-Στην 6ήμερη εργασία που καταργεί το πενθήμερο.

-Στην Απασχόληση μέχρι 13 ώρες χωρίς προσαύξηση των αποδοχών.

-Στις Συμβάσεις μηδενικών ωρών τροποποιώντας τον χρόνο εργασίας.

-Στην Λύση των συμβάσεων των υπό δοκιμή εργαζομένων χωρίς αποζημίωση.

-Στην Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, των απεργιών και κινητοποιήσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

– 5νθήμερη εργασία και κατάργηση των ελαστικών. μορφών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

– Πραγματικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβίωσης.

– Προσλήψεις οδηγών καιτεχνικού προσωπικού στον Ο.Α.Σ.Θ.

– Φρένο στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών στους ιδιώτες.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Ιωάννινα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.