ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τον φονικό μύκητα «Candida Auris» - 122 θάνατοι σε τρία χρόνια

Ανησυχία για τον φονικό μύκητα «Candida Auris» - 122 θάνατοι σε τρία χρόνια

Candida Auris: Σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο της επιτροπής λοιμώξεων για τη γυναίκα στα Χανιά που νοσηλεύεται σε απομόνωση

Το νέο περιστατικό λοίμωξης από τον φονικό μύκητα «Candida Auris» που εντοπίστηκε σήμερα στο Νοσοκομείο Χανίων έρχεται να επιβεβαιώσει την αναδυόμενη απειλή αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο συναγερμού για τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 1η θέση σε όλη την Ευρώπη στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ασθενής νοσηλευόταν από την πρώτη στιγμή στην απομόνωση στο νοσοκομείο Χανίων. Ο συγκεκριμένος μύκητας ανιχνεύθηκε στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα εισαγωγής της στο νοσοκομείο και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο ενώ έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες της επιτροπής λοιμώξεων.

Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο μύκητας ευθύνεται για 122 θανάτους στη χώρα μας το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022. Εκ των 122 θανάτων 40 (34,8%) αφορούσαν σε διεισδυτική λοίμωξη. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί 429 περιστατικά Candida Auris, από 45 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων 27 (60%) εντός του νομού Αττικής. Από το σύνολο των περιστατικών, 115 (26,8%) αφορούσαν σε διεισδυτικές λοιμώξεις, ενώ τα 314 (73,2%) σε αποικισμό ασθενών.

Ο ΕΟΔΥ εκτιμά πως τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εν λόγω μύκητας απομονώνεται με αυξανόμενη συχνότητα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, γεγονός που σε κάποιο βαθμό οφείλεται στην αύξηση της εργαστηριακής διερεύνησης για το παθογόνο.

Πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρώπη στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Η μελέτη του ΕΟΔΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, δείχνει ότι η χώρας μας όσον αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις συνεχίζει να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, το 12,1% των νοσηλευόμενων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής. Σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις. Από το σύνολο των 1.408 λοιμώξεων που καταγράφηκαν στο δείγμα και το χρονικό διάστημα της μελέτης, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%, Μονάδες Χρονίως Πασχόντων στο 2,9% και μη καθορισμένης προέλευσης στο 9,2%. Για το 1,8% των λοιμώξεων η προέλευση δε μπορούσε να καθοριστεί.