ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Πώς μπορούμε να «κλείσουμε» ραντεβού – Πότε θα την παραλάβουμε

Νέες ταυτότητες: Πώς μπορούμε να «κλείσουμε» ραντεβού – Πότε θα την παραλάβουμε

Η νέα ταυτότητα θα είναι πλαστική και στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Την 25η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, ενώ, σε τρία χρόνια από τώρα, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν πλέον οι παλιές, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα έχουν κόστος 10 ευρώ και θα διαρκούν για 10 χρόνια. Θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας (85.6 × 54 χιλιοστά ± 0.75 χιλιοστά, πάχους μέχρι 1 χιλιοστού, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO) και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες θα μπορούν να «κλείνουν» ραντεβού για να μεταβούν στα αστυνομικά τμήματα μέσω του gov.gr. Στη συνέχεια, θα λάβουν ένα SMS για την επιβεβαίωση του ραντεβού, ώστε να προσέλθουν στο αστυνομικό τμήμα με τα δικαιολογητικά τους. Μέσα σε επτά – δέκα ημέρες, πρόκειται να ειδοποιηθούν για την παραλαβή της νέας τους ταυτότητας.

Ο Αύγουστος του 2026 είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας, καθώς μετά την 6η Αυγούστου 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει ισχύ, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Όσοι μεταβούν στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να εκδώσουν ταυτότητα με την παλιά μορφή, τον Αύγουστο του 2026 θα κατέχουν μία, η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, όμως δε θα έχει την ισχύ της ταυτότητας. Μέχρι τώρα, οι παλιές ταυτότητες είχαν ισχύ δεκαπέντε χρόνια.

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες δε θα τσαλακώνονται όπως οι ισχύουσες και θα αποθηκεύονται μαζί με τις υπόλοιπες κάρτες σε ένα πορτοφόλι. Τα δεδομένα της εκάστοτε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

Σχετικές ειδήσεις