ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Ο Καλλιάνος προειδοποιεί για μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία - Τι θα γίνει στην Αττική

Κακοκαιρία: Ο Καλλιάνος προειδοποιεί για μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία - Τι θα γίνει στην Αττική

Κακοκαιρία: Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο - Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας την Κυριακή (24/9)

Για μεγάλα ύψη βροχής στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ενόψει της νέας κακοκαιρίας που έρχεται στη χώρα μας από Δευτέρα (25/09).

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στην ανάρτησή του, από Δευτέρα (25/9) έως και την Πέμπτη (28/09), θα μας απασχολήσει ένα «σύστημα» το οποίο θα δώσει βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) που αφορούν στον αθροιστικά ύψη νερού που θα σημειωθούν στην επικράτεια από τις βροχές του προσεχούς 4-ημέρου, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου.

Κίνδυνος για Θεσσαλία

Σύμφωνα με το Γιάννη Καλλιάνο, τα προγνωστικά στοιχεία εμένουν στο σενάριο ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας.

Πέραν της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν επίσης με μεγάλα ύψη βροχής και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, των δυτικών Σποράδων και της κεντρικής Στερεάς.

Τι θα γίνει στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη (διότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι πολύ τοπικές). «Δεν διαφαίνεται όμως κατά την προσωπική μου άποψη κανένας κίνδυνος. Τοπικά μπορεί να έχουμε κάποιες ισχυρές βροχές αλλά δεν θα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια».

«Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η Daniel, αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς», συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.

Τέλος αναφέρεται και στο αν υπήρξε κόντρα μετεωρολόγων, λέγοντας: «Δεν με αφορά αν υπήρξε. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα νιώθουν άσχημα αν πέφτουν έξω και θα προσπαθούν να δικαιολογηθούν και κάποιοι όταν "πιάνουν" την τάση από νωρίς θα πανηγυρίζουν. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να ενημερώνεται σωστά και έγκαιρα ο κόσμος διότι η πρόγνωση του καιρού από δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι και σοβαρή αλλά και έγκαιρη».

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας

Στο μεταξύ νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αύριο Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 13:00, θα πραγματοποιεηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της ΕΜΥ και ομάδας μετεωρολόγων ενόψει της κακοκαιρίας.

Αντικείμενο της σύσκεψης η ενημέρωση και ο συντονισμός, μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Πήλιο: «Κινδυνεύουμε με νέα βροχή» - Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του Πλατανιά

Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας αύριο ενόψει της κακοκαιρίας

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Συναγερμός σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα