ΕΛΛΑΔΑ

Λιβύη: Τι πραγματικά συνέβη με την ενημέρωση των ελληνικών Αρχών - Τα ερωτήματα και η απορία

Λιβύη: Τι πραγματικά συνέβη με την ενημέρωση των ελληνικών Αρχών - Τα ερωτήματα και η απορία

Αποκαλυπτική για το τι συνέβη την περασμένη Κυριακή στον δρόμο από τη Βεγγάζη προς την Ντέρνα αλλά και στο πώς δημιουργήθηκε το κενό πληροφόρησης είναι η έκθεση του πρόξενου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβη Σταύρου Βενιζέλου

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου όταν το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έκαναν γνωστό με παράλληλες ανακοινώσεις την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, στην πόλη Ντέρνα, ως έμπρακτη αλληλεγγύη στις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

Μια αποστολή, όμως, που κατέληξε σε τραγωδία και στον θάνατο πέντε μελών της - τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο αδέρφια που συμμετείχαν εθελοντικά ως μεταφραστές. Την τραγωδία, μάλιστα, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, επέτεινε ακόμη περισσότερο το χάος στην πληροφόρηση σχετικά με το δυστύχημα και τις συνέπειές του, που πυροδότησε και σενάρια περί υποτιθέμενης επίθεσης, τα οποία διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Αποκαλυπτική για το τι συνέβη την περασμένη Κυριακή στον δρόμο από τη Βεγγάζη προς την Ντέρνα αλλά και στο πώς δημιουργήθηκε το κενό πληροφόρησης είναι η έκθεση του πρόξενου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβη Σταύρου Βενιζέλου, ο οποίος με εντολή του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, «συνόδευσε» την αποστολή για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Σύμφωνα πάντα με το Βήμα της Κυριακής, με τα όσα αναφέρει στην έκθεσή του «οι συνοδεύοντες Λίβυοι στρατιώτες ειδοποίησαν τις Αρχές και η βοήθεια χρειάστηκε μία - μιάμιση ώρα για να αφιχθεί στον τόπο του ατυχήματος. Αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορες επιτόπιες ιατρικές δομές και στη συνέχεια με 9 ασθενοφόρα στη Βεγγάζη. Οι σοροί μεταφέρθηκαν περί τις δύο ώρες αργότερα, καθώς χρειάστηκε να ανασυρθούν από τα συντρίμμια».

«Μέλη γνωστής στη Λιβύη ΜΚΟ»

Ο κ. Βενιζέλος ξεκινά την έκθεσή του αναφερόμενος στους έξι Λίβυους που επέβαιναν στο όχημα που προκάλεσε τη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι ήταν μέλη της γνωστής στη Λιβύη ΜΚΟ «Urgent Help from Benghazi».

Τονίζει ακόμη ότι αν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έσπασαν τα παράθυρα πηδώντας έξω και τραβώντας τους συντρόφους τους δεν ήταν πεπειραμένα και ετοιμοπόλεμα «θα είχαμε πολύ περισσότερα θέματα».

Πάντως, προκύπτει ένα ερώτημα: Αφού ο Έλληνας πρόξενος στη Βεγγάζη γνώριζε, δεν ήξερε και το υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί ενώ φαίνεται να γνώριζε το ΥΠΕΞ, γιατί δεν έβγαζε μια ανακοίνωση, ούτως ώστε να μην επικρατήσει «χάος» με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ;