ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι o μηχανισμός συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι o μηχανισμός συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για δίκτυα των δουλεμπόρων. 

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Κυριακού Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Μεταναστευτικό έχουν ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, οι αρχές της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει να δίνουν πληροφορίες στην Τουρκία για τη δράση των λαθροδιακινητών που υπάρχουν στην Τουρκία. Μάλιστα η ΕΥΠ, έχει εντατικοποιήσει αυτή την ανταλλαγή των πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, τα σημεία της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό είναι:

  • Σπάσιμο κυκλωμάτων λαθροδιακινητών
  • Επαφή των δύο αρχηγών του Λιμενικού Σώματος
  • Δημιουργία κοινού μηχανισμού για διαδρομές λαθροδιακινητών
  • Κοινό πρόσωπο για τις συνεννοήσεις μεταξύ των δύο αρχών

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη «είδηση», αποτελεί η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής. «Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει τα φώτα η Ιταλία», τόνισε ο υπουργός.

«Η πρωτοβουλία είναι της Ελλάδας, διότι εμείς έχουμε το πιο άμεσο ενδιαφέρον. Προφανώς είμαστε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης. Προφανώς τα χρήματα είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγονός, ότι έχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών διότι παίρνουν τις δουλειές» τόνισε ο κ. Καιρίδης.