ΕΛΛΑΔΑ

Αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Είδος πολυτελείας και μεγάλης αξίας πλέον το ελαιόλαδο

Πραγματικότητα και στην Ελλάδα είναι πλέον οι εικόνες από την Ισπανία, όπου έκαναν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ αντικλεπτικά στις φιάλες του ελαιολάδου.

Συσκευασίες του ενός και των τεσσάρων λίτρων, φυλάσσονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ με την τοποθέτηση αντικλεπτικού μηχανισμού, καθώς πλέον η τιμή του υγρού χρυσού χτυπάει «κόκκινο».

Λιγότερο λάδι στο φαγητό ακόμη και καθόλου στη σαλάτα, μικρότερες συσκευασίες είναι ορισμένες από τις αλλαγές των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουν το ράλι ανόδου στην τιμή του ελαιόλαδου. Από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές αναζητούν την καλύτερη προσφορά προκειμένου να αγοράσουν ελαιόλαδο.

Οι περισσότεροι προτιμούν τις μικρές συσκευασίες για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η τιμή παραγωγού για τον «υγρό χρυσό» της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο που πλέον «αγγίζει» τα 8 ευρώ το κιλό, από 3,5 ευρώ/κιλό που κυμαίνονταν το 2022 και τα 2,5 ευρώ/κιλό το 2021, με την αύξηση αυτή να φτάνει και στο ράφι.

Η αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο αποδίδεται στη μείωση παραγωγής της Ισπανίας που ελέγχει το 50% της παγκόσμιας αγοράς του ελαιόλαδου. Η Ισπανία που το 2019 είχε παραγωγή περίπου 2 εκατ. τόνων, το 2023 έφτασε να παράγει μόλις 610.000 τόνους ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ξηρασίας.

Οι υψηλές ανάγκες στην Ευρώπη και η μείωση παραγωγής στην γειτονική Ιταλία αυξάνει τη ζήτηση για το ελληνικό ελαιόλαδο εκτοξεύοντας έτσι περαιτέρω την τιμή του.

Μείωση της εγχώριας παραγωγής το 2024

Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις που οφείλονται στην περσινή υψηλή παραγωγή αναμένεται φέτος να επηρεάσουν τις παραγόμενες ποσότητες και στην Ελλάδα και κατ' επέκταση και τις τιμές.

Προβλήματα όμως παρατηρούνται και στη βρώσιμη ελιά Καλαμών καθώς σε ορισμένες περιοχές η παραγωγή αναμένεται μειωμένη έως και 90%.