ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Η Βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται πάλι από τις καταιγίδες - Συνεχίζεται η επέλαση

Κακοκαιρία Elias: Η Βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται πάλι από τις καταιγίδες - Συνεχίζεται η επέλαση

Για τρίτη μέρα η κακοκαιρία Elias σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της με τη βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία να δοκιμάζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Η βόρεια Εύβοια για μια ακόμα φορά πλήττεται από την κακοκαιρία Elias πριν ακόμα προλάβει να μετρήσει τις πληγές της από τη Daniel.

Η Εύβοια δοκιμάζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό. Επίσης πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Εύβοια με 28 οχήματα 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ όπως επίσης και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα δεν προλαβαίνουν πλέον τις εκκλήσεις που γίνονται, από αρκετές περιοχές, είτε για να σώσουν ανθρώπους και να τους απεγκλωβίσουν από διάφορα σημεία, είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων. Έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Εγκλωβισμένοι στα νερά σε Ιστιαία, Πευκί, Ροβιές, Μαντούδι και Ψαχνά

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά. Ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

Η λάσπη «κατάπιε» τη Λίμνη Ευβοίας - Σοκαριστικές εικόνες

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

Τεράστιος όγκος λάσπης κατέβηκε από το βουνό και κατέληξε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το χρώμα της να γίνει καφέ και να δημιουργούνται εικόνες αποκάλυψης.

Σε Πευκί, Ροβιές και Μαντούδι ο Βασίλης Κικίλιας

Σε περιοχές τις βόρειας Εύβοιας- και συγκεκριμένα στο Πευκί- επιχειρούν οι πυροσβέστες της 1ης ΕΜΟΔΕ. Στο πλευρό τους ήταν και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου μετέβη στο νησί μαζί με ειδικές ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ).

Στο Πευκί ο υπουργός συναντήθηκε με φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια αναχώρησε για τις Ροβιές όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα. Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε αυτοψία στους χειμάρρους της περιοχής, συνομίλησε με κατοίκους και συναντήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι καθ΄οδόν για το Μαντούδι.

Πώς θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες του δρομολογίου Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα

Τα δρομολόγια της γραμμής Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα πραγματοποιούνται στο τμήμα Αθήνα-Αφίδνες-Αθήνα με αμαξοστοιχίες, στο τμήμα Αφίδνες-Οινόη-Αφίδνες με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, εκτός του Αγίου Θωμά, και στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα-Οινόη με αμαξοστοιχίες μέχρι νεοτέρας.

Αναμένονται καθυστερήσεις.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα: Άρχισε να ξεχειλίζει ο Σπερχειός

Πριν από λίγα λεπτά ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις. Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες - Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Φαινομένων

Σε νέα επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ γαι την κακοκαιρία που τις τελευταίες ώρες «χτυπά» πολλές περιοχές της χώρας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην περιοχή της Εύβοιας.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

  • Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).
  • Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.