ΕΛΛΑΔΑ

Γεροβασίλη για Κατρούγκαλο: «Προφανώς ήταν λάθος η δήλωση για τις ασφαλιστικές εισφορές»

Γεροβασίλη για Κατρούγκαλο: «Προφανώς ήταν λάθος η δήλωση για τις ασφαλιστικές εισφορές»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της παράταξης

«Δεν βοηθά πουθενά η κριτική που ασκείται στον Κασσελάκη (…) Όταν είπα ότι “μερικές φορές τα διαζύγια δεν είναι κακά” δεν το έλεγα για να το συστήσω. Το έλεγα για να αποφεύγονται (…) Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ενωτικά”», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ , τρεις ημέρες μετά από την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές της παράταξης και την ανάδειξή του ως νέου αρχηγού του κόμματος, και σε συνέχεια αναφορών στελεχών στο πρόσωπό του.

Ενώ πρόσθεσε: «Θα παραμείνω στη γραμμή του νέου προέδρου, ο οποίος διατύπωσε ότι ο στόχος μας είναι ενωτικά, ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι σε μια προεκλογική περίοδο -εκλογής του προέδρου- προφανώς υπήρχαν κάποιες αντιπαραθέσεις. Όλοι το καταλαβαίνουμε ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα είναι ανταγωνιστική μετεκλογικά. Ωστόσο, θα ήθελα να πω τη θέση μου και να θυμίσω ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα προφανώς δεν βοηθάει κανέναν. Κυρίως δεν βοηθάει αυτούς που το προκαλούν στα μάτια όλων όσων νιώθουν την ανάγκη ότι εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική πραγματικότητα, τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

«150.000 άνθρωποι έδωσαν εντολή – Τα μέλη είναι το κόμμα, έδωσαν εντολή με κάλπη»

(…) Είμαστε σε μια διαδικασία η οποία, όπως ξέρετε, μας εξέπληξε για διάφορους λόγους – όλη η διαδικασία. Και σήμερα είμαστε μόλις τρεις μέρες μετά από εκλογές. Κάποιος πρέπει να έχει τα μέτρα του χρόνου, της στιγμής. Να καταλαβαίνει ποιο είναι το μείζον, το έλασσον. Να καταλαβαίνει ότι 150.000 άνθρωποι έδωσαν εντολή. Αυτοί είναι το κόμμα, τα μέλη είναι το κόμμα. Αυτοί έδωσαν εντολή με κάλπη, δημοκρατικά σε μια ανοιχτή διαδικασία, να είναι πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης.

(…) Δεν είναι στιγμή να συζητήσουμε συνέπειες. Είναι μια στιγμή μεταβατική που αντιλαμβάνομαι και πικρίες και κρίσεις. Αντιλαμβάνομαι πολλά. Και ξέρετε, είμαι από αυτούς που έχουν αποχωρήσει. Γνωρίζετε και γνωρίζω καλά αυτό το χώρο».

Μεταξύ άλλων, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε, σχετικά: «Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να το ξέρω. Την προσωπική επιλογή του καθενός δεν μπορώ να την ξέρω».

«Ανθρωπίνως αντιλαμβάνομαι τη δήλωσή της Έφης Αχτσιόγλου»

Αναφερθείσα στην Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε: «Πέρασε από μια επίπονη διαδικασία. Ανθρωπίνως αντιλαμβάνομαι τη δήλωσή της.

(…) Η κυρία Αχτσιόγλου είναι, ήταν και παραμένει κατά την άποψή μου, ένα ενεργό, δραστήριο στέλεχος βεβαίως, με όλα τα προσόντα τα οποία διαθέτει. Και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας -που αυτό δεν ξέρω αν θα είναι το συνέδριο- αν θα τελειώσουμε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις. Δύσκολη περίοδος είναι. Δεν λέω ότι είναι εύκολη και εδώ οφείλουμε όλοι να είμαστε και να σταθούμε ψύχραιμα.

Διότι έβλεπα το ρεπορτάζ σας για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε σήμερα και είπε ο κ. Μητσοτάκης -και το διαβάσαμε και όλοι δεν το είδα μόνο εγώ, ότι “τους τρώει πολύ χρόνο η Θεσσαλία και χάνουν από τις μεταρρυθμίσεις”.

Κοιτάξτε, εδώ τα πράγματα είναι σκληρά, κρίσιμα και είναι κρίσιμη κάθε μέρα που περνάει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια. Οι μάχες δίνονται έξω, δεν δίνονται εσωκομματικά. Οι μάχες δίνονται στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία».

«Προφανώς και ήταν λάθος η δήλωση Κατρούγκαλου»

Για τις δηλώσεις περί υπονόμευσης του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Αποτιμήθηκαν, κρίθηκαν και έχουν κλείσει κύκλοι και με εθνικές εκλογές. Όταν έγινε αυτή η ατυχής δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου αποπέμφθηκε. Την ίδια στιγμή δεν ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς και ήταν λάθος η δήλωση Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ενώ υπερθεμάτισε λέγοντας: «Αν εγώ ως υπουργός τότε, ως γραμματέας κοινοβουλευτικής Ομάδας έχω κάνει ένα μεγάλο λάθος ή και μικρό λάθος, αυτές οι κινήσεις υπονομεύουν τον κοινό στόχο – και βεβαίως ως επικεφαλής κάποιος θα μπορούσε να πει ότι “η Γεροβασίλη τότε έκανε αυτό, άρα υπονόμευσε τον Τσίπρα”.

Εγώ αν το είχα κάνει αυτό, προφανώς θα είχα δράσει εις βάρος του κόμματός μου, εις βάρος του στόχου και προφανώς και εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα. Αν αυτά εννοούμε, βεβαίως και θα έχουμε τον χρόνο, το συνέδριο μας θα είναι ανοικτό. Τότε, όπως ξέρετε εσείς οι δημοσιογράφοι, στον ΣΥΡΙΖΑ όλα γίνονται ανοικτά. Διότι δεν είμαστε υποτακτικοί».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια ερωτήματα πρέπει να ανακύπτουν σήμερα»

Για τις αναφορές της νέας εκπροσώπου τύπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη, επισήμανε: «Δεν την έχω ακούσει τη συζήτηση. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια ερωτήματα πρέπει να ανακύπτουν σήμερα. Έγιναν πράγματα και έγιναν από πολλούς από εμάς. Και λάθη και αστοχίες και πολυφωνία θα εκπέμψουμε στην κοινωνία. Καιρός αυτοί οι οποίοι κάνουν και κριτική και αυτοκριτική ως χώρος, νομίζω ότι πρώτα πρέπει να μιλήσει ο καθένας για τη δική του προσωπική ευθύνη τότε, σήμερα – και ενδεχομένως να πάμε καλύτερα στο μέλλον.

(…) Η άποψή μου: Υπάρχουν θέματα τα οποία κρίθηκαν. Ο καθένας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του, ο καθένας να βάλει τον εαυτό του μέσα σε αυτό τον χώρο και να αποφασίσει τι θέλει και πώς να προχωρήσει. Από τη δική μου πλευρά συνιστώ αυτό το οποίο σας είπα πριν και βεβαίως το υπηρετώ και το υπηρετούν και οι πολλοί από εμάς».

«Είναι στιγμή να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να το κάνουμε σαφές»

Στο ερώτημα του Γ. Κουβαρά αν έχει νόημα να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως έχει ή αν πρέπει να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει από το 2019. Από το βράδυ των εκλογών και αργότερα έγινε και μια ομόφωνη διακήρυξη περί μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και αλλαγής και ανοίγματος στην κοινωνία. Αυτός ο στόχος προχώρησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Νομίζω ότι είναι στιγμή. Ομόφωνη απόφαση ήταν και νομίζω δεν είναι στιγμή πάλι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να το κάνουμε σαφές, να το πάμε στην κοινωνία, να πάρουμε και από την κοινωνία. Διότι ο χρόνος που κυλάει είναι πάρα πολύ σύνθετος και τα αιτήματα μεταβάλλονται, όπως της κλιματικής κρίσης, όπως της οικονομικής κατάστασης, όπως η κατάσταση στη Θεσσαλία και πώς θα επηρεάσει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας – και κυρίως τη ζωή των ανθρώπων αυτών που ζουν και σήμερα μέσα στις λάσπες».