ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Που ψηφίζω και πόσους σταυρούς βάζω

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Που ψηφίζω και πόσους σταυρούς βάζω
Eurokinissi

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές αλλά και τις περιφερειακές εκλογές 2023.

Λιγότερο από ένα 24ωρο έμεινε για να ανοίξουν οι κάλπες για τον α' γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων. Η αναμέτρηση όπου κριθεί απαραίτηση θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Σε αυτές τις εκλογές, τα παραβάν θα είναι δύο, ένα για τους Δήμους και ένα για τις Περιφέρειες.

Πού ψηφίζω

Πριν ξεκινήσετε την Κυριακή για να ψηφίσετε καλύτερα να συμβουλευτείτε την εφαρμογή «πού ψηφίζω;», καθώς ενδέχεται να έχουν γίνει κάποιες αλλαγές σε σχέση με τον εκλογικό τμήμα όπου ασκήσατε το εκλογικό δικαίωμά σας στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου.

Μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/, κάθε πολίτης μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, με δύο μόνο κλικ το πού ψηφίζει για δήμαρχο και περιφερειάρχη, στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή, ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει τον ειδικό εκλογικό του αριθμό. Ακόμα, όμως, και αν δεν τον γνωρίζει αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στη φόρμα.

Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το όνομα μητέρας, μαζί με το έτος γέννησης είναι αρκετά έτσι ώστε η εφαρμογή να επιστρέψει το αποτέλεσμα που ζητά ο πολίτης.

Μάθε πού ψηφίζεις τηλεφωνικά

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών. Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.