ΕΛΛΑΔΑ

Χάλκη: 32χρονος Αλβανός έπεσε θύμα απάτης με πρόσχημα το market pass - Του άρπαξαν 1.900 ευρώ

Χάλκη: 32χρονος Αλβανός έπεσε θύμα απάτης με πρόσχημα το market pass - Του άρπαξαν 1.900 ευρώ

Ο 23χρονος υπέβαλε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της Χάλκης για απάτη σε βάρος του - Του άλλαξαν μέχρι και τους κωδικούς του ebanking 

Σε έξαρση οι υποθέσεις απάτης με πρόσχημα το market pass, με ένα νέο περιστατικό σε βάρος ανυποψίαστου πολίτη στη Χάλκη να απασχολεί τις τοπικές αρχές.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, κάτοικος Χάλκης υπέβαλε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα του νησιού για απάτη σε βάρος του.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 32χρονος και αναφέρει η ιστοσελίδα dimokratiki.gr, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 και περί ώρα 18:36 επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, άγνωστο σε αυτόν άτομο, το οποίο του ανέφερε ότι είναι λογιστής και μπορεί να τον βοηθήσει να λάβει επιδοτήσεις από το κράτος.

Συγκεκριμένα τον ενημέρωσε ότι είναι δικαιούχος του προγράμματος market pass για τα supermarket και για τους επόμενους τέσσερις μήνες θα λάμβανε το ποσό των 150 ευρώ για έκαστο.

Επιπλέον, του είπε για να τον πείσει ότι έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να πάρει λεφτά, με αντίστοιχα προγράμματα για το ηλεκτρικό ρεύμα και το ενοίκιο.

Μετά αφού του έδωσε τον αριθμό της χρεωστικής-πιστωτικής κάρτας του και το ονοματεπώνυμο του, ζήτησε από το θύμα να του δώσει τον τριψήφιο αριθμό ασφαλείας της κάρτας και τον κωδικό μιας χρήσης (ΟΤΡ) που θα ερχόταν με μήνυμα στο κινητό του.

Έπειτα τον ρώτησε εάν έχει viber και όταν του απάντησε καταφατικά το θύμα, του ζήτησε τον κωδικό της ενεργοποίησης της εφαρμογής της τράπεζας, για έγκριση αγορών κάρτας και πληρωμών που θα του ερχόταν σε μήνυμα, τον οποίο του έδωσε και κλείνοντας το τηλέφωνο του, είπε ότι θα τον ξανακαλέσει από άλλο νούμερο.

Πράγματι την 18:48 της ιδίας ημέρας επικοινώνησε ξανά μαζί του και του ζήτησε να πατήσει στο σύνδεσμο που του είχε αποσταλεί σε μήνυμα στο κινητό του πράγμα που επίσης έκανε και τότε ο δράστης γέλασε και του το έκλεισε.

Τότε το θύμα κατάλαβε πως πρόκειται για απάτη.

Η ίδια ιστοσελίδα προσθέτει πως αφού διεκόπη η συνομιλία τους, το θύμα είδε μηνύματα (απλά και στο viber) που απεστάλησαν στο κινητό του και διαπίστωσε ότι ο δράστης είχε προβεί στην επανέκδοση των κωδικών του στην υπηρεσία e-banking και είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να αναλάβει το ποσό των 50 ευρώ.

Από την τράπεζα τον ενημέρωσαν ότι υπήρξε μια συναλλαγή του ποσού των 150 ευρώ, η οποία είχε απορριφθεί, μία συναλλαγή με το ποσό των 1500 ευρώ και μία των 400 ευρώ, που ήταν επιτυχείς.

Όλες οι συναλλαγές έγιναν από μηχάνημα ATM που βρίσκεται στο Δημαρχείο Φυλής Αττικής, με την πρώτη να γίνεται στις 18:51 και τις άλλες δύο στις 18:55.