ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με ποια τιμή ξεκινά η διάθεση – Τι προβλέπουν ειδικοί στο Newsbomb.gr

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με ποια τιμή ξεκινά η διάθεση – Τι προβλέπουν ειδικοί στο Newsbomb.gr
AP.

Σήμερα (13/10), εκκινεί η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Τι εκτιμούν ειδικοί αναφορικά με την τιμή ανά λίτρο, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Μέχρι και 10 λεπτά χαμηλότερη από την περυσινή περίοδο αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών του κλάδου, οι οποίες βασίζονται στα δεδομένα των διεθνών τιμών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, τόνισε ότι «και η δική μου εκτίμηση κάνει λόγο για περίπου 1,39€ – 1,40€ ανά λίτρο», ενώ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, υπογράμμισε πως «θα εκκινήσει περίπου από τα 1,40 ευρώ», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, εφέτος έχει μειωμένη αγοραστική δύναμη»

Αμφότεροι υποστήριξαν ότι όσο περνά ο καιρός, μειώνεται ολοένα και περισσότερο η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, αναφέροντας ότι σε σχέση με την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, «ο κόσμος είναι μουδιασμένος και εφέτος επιδεικνύει μειωμένη αγοραστική δύναμη».

«Η τιμή θα φθάσει έως και τα 1,38 ευρώ / λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και λίγο περισσότερο στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε ορισμένα σημεία, μπορεί να κοστίζει και 1,50 ευρώ, αν μεταφερθούν ενδεχομένως μικρές ποσότητες. Δείτε τη βενζίνη ως παράδειγμα: Όταν κοστίζει 2 ευρώ στην Αττική, στις Κυκλάδες έχει 2,40 ευρώ. Άρα, τα 1,40 ευρώ μπορεί να γίνουν 1,50€ – 1,65€. Όμως, τώρα έχουμε την απειλή της πιθανής αύξησης αν συνεχισθεί η σύρραξη στο Ισραήλ. Αυτό θα συμβεί, αν “σφίξει” το εμπάργκο για το ιρανικό αργό (σ.σ. πετρέλαιο).

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί οι διεθνείς τιμές να ανέλθουν στα 110 δολάρια / βαρέλι, όπερ σημαίνει για εμάς πολύ ακριβό καύσιμο, είτε πρόκειται για πετρέλαιο θέρμανσης / κίνησης, είτε βενζίνη», σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου.

«Ο κόσμος είναι μουδιασμένος και περιμένει να δει “τι μέλλει γενέσθαι”, αναφορικά με τις τιμές. Μπορεί αύριο να συμβεί άλλο ένα χτύπημα και να ανέβουν στα ύψη ή να υπάρξει μία ξαφνική εξέλιξη και να “πέσουν”.

Πέρυσι, στην αρχή της σεζόν, είχαμε πάρα πολύ μεγάλη κίνηση, ενώ, εφέτος η μείωση ανέρχεται περίπου στο 50% – 60%. Τα νοικοκυριά δεν παραγγέλνουν, πιθανώς έχουν βασικότερες ανάγκες τη δεδομένη χρονική στιγμή», τόνισε ο κ. Κιούσης.

«Η τιμή δεν καθορίζεται από τη ζήτηση»

«Η αγορά του πετρελαίου δουλεύει με διυλισμένες τιμές και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, δε δουλεύει αναλογικά με τη ζήτηση», ξεκαθάρισε ο Μιχάλης Κιούσης, σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη άνοδο των τιμών όταν αυξηθεί η ζήτηση από τους πολίτες.

«Η αύξηση των καυσίμων άρχισε από τον Ιούνιο, όταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή. Από εκείνη τη στιγμή, εκκίνησε ένα “ράλι” μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη και ύστερα, άρχισε να υποχωρεί. Η μέση τιμή είχε φθάσει ακόμη και έως τα 2,035 ευρώ / λίτρο και τώρα, πήγε στα 1,89 ευρώ. Αυτό έγινε και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Πλέον, ωστόσο, μάς ανησυχούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», προσέθεσε.

«Ζητάμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης»

«Αν αυξηθούν οι διεθνείς τιμές, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, είτε το θέλει είτε όχι. Ήδη, αυτή τη στιγμή, το κόστος της βενζίνης είναι σε ύφεση. Οι πωλήσεις είναι μειωμένες σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Για αυτό και τονίζω ότι όσο ο καιρός περνά, μειώνεται ολοένα και περισσότερο η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Σχεδόν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα, περίπου το 65%, έρχεται ίσα – ίσα με τις υποχρεώσεις του, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα, στερείται», ολοκλήρωσε ο Γιώργος Ασμάτογλου.

Σχετικές ειδήσεις