ΕΛΛΑΔΑ

Η ακρίβεια χτυπά την εστίαση - Στροφή των καταναλωτών στο ντελίβερι

delivery
Photo: INTIME

Μειωμένη η κίνηση σε ταβέρνες σε εστιατόρια ενώ έχουν πάρει «φωτιά» τα ντελίβερι λόγω ακρίβειας 

«Παραγγέλνουμε στο σπίτι περισσότερο» λέει στην κάμερα του Alpha καταναλωτής, ενώ δεύτερος λέει ότι «όταν έχουμε γεμάτο πορτοφόλι θα βγούμε, όταν δεν έχουμε θα μείνουμε σπίτι με ποιο λίγα πράγματα».

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που δεν λέει να κοπάσει, έχει αναγκάσει τους πολίτες να περιορίσουν τις εξόδους τους σε εστιατόρια και ταβέρνες και αντιθέτως να παραγγέλνουν από το σπίτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, το delivery παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2022, ενώ η κίνηση στα καταστήματα το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει μειωθεί κατά 35,8%.

«Σίγουρα θα σου βγει φθηνότερο» συνεχίζει τρίτος καταναλωτής ο οποίος συνυπολογίζει προφανώς και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το μαγείρευμα.

«Το πρώτο πράγμα που κόβει ο κόσμος όταν ζορίζεται οικονομικά είναι η διασκέδαση. Στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές οι επισκέψεις των πελατών έχουν περιοριστεί κατά 15% - 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 70%», αναφέρει στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-μπαρ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στην Αθήνα σύμφωνα με εργαζομένους στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι δηλώνουν πως έπειτα από την πανδημία άρχισε να δουλεύει πολύ το delivery με τα εστιατόρια να έχουν κόσμο μόνο το Σαββατοκύριακο, κυρίως σε τουριστικές περιοχές.