ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Συναγερμός για πλημμυρικά φαινόμενα στον Κηφισό – Ποιοι Δήμοι κινδυνεύουν

Αττική: Συναγερμός για πλημμυρικά φαινόμενα στον Κηφισό – Ποιοι Δήμοι κινδυνεύουν
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Μπάζα, απόβλητα και φερτά υλικά έχουν μετατρέψει σε… «υπόνομο» τον Κηφισό.

«Κόλαφος» ήταν το πόρισμα της Πολιτείας μετά την πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κατά μήκος του Κηφισού.

Τεράστιοι όγκοι από μπάζα, διάσπαρτα φερτά υλικά, οικιακά απόβλητα, οικοδομικά απορρίμματα, έχουν μετατρέψει το ποτάμι του Κηφισού σε «υπόνομο», αγωγό όμβριων υδάτων, χώρο απόρριψης αποβλήτων και λυμάτων.

Η μπλοκαρισμένη ροή, οι φραγμένες κοίτες του ποταμού, καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση στην περίπτωση κακοκαιριών, όπως αυτές των Daniel και Elias, για τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού και στις εκβολές του. Αυτή η εικόνα προκάλεσε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που κηρύσσει 22 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Αυτοί συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού, καθώς και τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.

Τρία «κόκκινα» σημεία

Από την αυτοψία που διενεργήθηκε την 11η Οκτωβρίου, τρία σημεία του Κηφισού χαρακτηρίζονται ως «κόκκινα».

Το πρώτο από αυτά είναι στον Δήμο Κηφισιάς. Πρόκειται για το υδατόρεμα στη συμβολή των ρεμάτων Κηφισού και Χελιδονούς. Βρίσκεται στην οδό Κρεστένων απέναντι από το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ Χελιδονούς στην οδό Δεκελείας. Το δεύτερο «κόκκινο» σημείο βρίσκεται επίσης στον Δήμο Κηφισιάς, στο υδατόρεμα Χελιδονούς στη διασταύρωση του ρέματος με την οδό Δεκελείας.

Το τρίτο επικίνδυνο σημείο είναι στον Δήμο Μεταμόρφωσης και συγκεκριμένα τον Κηφισό, στο ύψος της γέφυρας Αγίου Φανουρίου και Μεταμόρφωσης.

Καθαρισμοί και αποκατάσταση

Η απόφαση ελήφθη με την έγκριση της προεδρίας της κυβέρνησης, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι Δήμοι να προχωρήσουν αμέσως και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων, εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προχωρήσουν, χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση, στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού.

Ο αρμόδιος Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι «το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που έγινε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε –με την έγκριση της προεδρίας της κυβέρνησης– σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, βάσει του Νόμου 4662. Αφορά σε όλους τους Δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο».

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες.

Οι Δήμοι που κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας

Για τον Κηφισό: Οι Δήμοι Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας Μοσχάτου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, και Πειραιά.

Για το υδατόρεμα Ποδονίφτη: Οι Δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και Αθηναίων.

Για το υδατόρεμα Εσχατιάς: Οι Δήμοι Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων.

Αύξηση της διατομής του ποταμού

Πριν μία εβδομάδα, το αντιπλημμυρικό έργο στον Κηφισό έλαβε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Το έργο περιλαμβάνει την αύξηση της διατομής του ποταμού σε δύο τμήματα και την κατασκευή μιας μικρής λίμνης κοντά στην Αττική Οδό, η οποία θα λειτουργεί ως μέσο ανάσχεσης της ποσότητας και της ταχύτητας του νερού σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής αναζητά τρόπο ελέγχου του υπόγειου τμήματος του ποταμού, μετά τη δημοσιοποίηση των ζημιών που εντοπίστηκαν σε αυτά.

Το έργο ουσιαστικά διαρθρώνεται σε τρία τμήματα. Σε αυτό από τις Τρεις Γέφυρες έως τον Κόκκινο Μύλο, στο τμήμα από τον Κόκκινο Μύλο έως την Αττική Οδό και σε αυτό, στη συμβολή του Κηφισού με την Αττική Οδό, όπου προβλέπεται η κατασκευή της λίμνης ανάσχεσης.

Σχετικές ειδήσεις