ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο: Η κλιματική κρίση και οι πυρκαγιές εκτοξεύουν τις τιμές στο ράφι

Ελαιόλαδο: Η κλιματική κρίση και οι πυρκαγιές εκτοξεύουν τις τιμές στο ράφι

Η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται φέτος να αυξηθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών στη χώρα μας 

Με το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν για το ελαιόλαδο να έχει κλειστεί στα 9,25 ευρώ το κιλό στον πρώτο διαγωνισμό από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, το στίγμα δόθηκε για τους καταναλωτές και τις τιμές που θα συναντούν στα ράφια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειάζεται να δαπανούμε έως και 15 ευρώ το λίτρο αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γευόμαστε ελαιόλαδο στα γεύματά μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μειωμένη στην Ελλάδα φέτος, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, κατά 75%, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Θυμίζουμε ότι τα πρωτεία των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα έχει το ελαιόλαδο καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η τιμή του έχει εκτοξευθεί σε ετήσια βάση (από Αύγουστο σε Αύγουστο) κατά 102,3%, ενώ μόνο σε διάστημα ενός μηνός, από τον Αύγουστο στο Σεπτέμβριο φέτος η τιμή του κατέγραψε αύξηση κατά 6,7%.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο».

Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.