ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τους κοριούς

Συναγερμός στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα για τους κοριούς

Η «επιδημία» με τους κοριούς στη Γαλλία και την Αγγλία φαίνεται πως έφτασε και στην Αθήνα, καθώς έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική.

Είναι πάρα πολύ εύκολο ένας κοριός να «ταξιδέψει» μέσω ενός επισκέπτη από τις χώρες που παρουσιάζουν μια έξαρση κοριών και για τον λόγο αυτόν τα ξενοδοχεία στη χώρα μας θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιληφθούν αμέσως το πρόβλημα και να δράσουν βάσει πρωτοκόλλου αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων & Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), Γιώργος Λάμπρου, σχολιάζοντας το «λουκέτο» που μπήκε σε πτέρυγα ξενοδοχείου στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής προκειμένου να γίνει απεντόμωση για κοριούς.

«Οι κοριοί είναι δύσκολο να ανιχνευθούν στα αεροδρόμια, οπότε πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα δωμάτια των ξενοδοχείων, προκειμένου να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα αιμομυζητικά έντομα έγκαιρα», τονίζει ο κ. Λάμπρου.

Ο ίδιος σημειώνει πως η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση, διότι από τη μία, αν εντοπιστούν κοριοί σε ένα δωμάτιο, τότε το πιθανότερο είναι τα έντομα να έχουν εξαπλωθεί και σε άλλα δωμάτια, ενώ από την άλλη μια ολοκληρωμένη απεντόμωση διαρκεί μέχρι και 15 ημέρες.

Οι κοριοί εμφανίζονται μόνο σε χώρους που δεν γίνονται απεντομώσεις ή δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής;

Ο κ. Λάμπρου επισήμανε πως η υποδομή παίζει ρόλο, αλλά οι κοριοί είναι παντού. «Οσο πιο καθαρός είναι ένας χώρος τόσο μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί ακόμη κι εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν δύο χώροι που κάνουν φωλιά οι κοριοί και είναι δύσκολη η εξόντωσή τους. Ο πρώτος είναι στα χωρίσματα από γυψοσανίδα όπου οι κοριοί «εισβάλλουν» μέσα, κάνουν φωλιές και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί η δημιουργία τρύπας ή και η αφαίρεση της γυψοσανίδας για την εξόντωσή τους, και ο δεύτερος χώρος είναι οι ψευδοροφές, όπου εκεί οι συνθήκες είναι ιδανικές για να εκκολαφθούν», τονίζει ο ίδιος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ καθησυχάζει πως οι κοριοί δεν είναι διαβιβαστές παθογόνων, οπότε δεν μεταδίδουν ασθένειες, ενώ προσθέτει πως σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε φωτιά ή πετρέλαιο σε ινώδεις και μάλλινες επιφάνειες.