ΕΛΛΑΔΑ

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για μεγάλο σεισμό: «Θα έρθει ξανά περίοδος σεισμικής έξαρσης»

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για μεγάλο σεισμό: «Θα έρθει ξανά περίοδος σεισμικής έξαρσης»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί μέσω του Νewsbomb.gr τι είναι το φαινόμενο της σεισμικής άπνοιας, στο οποίο έκανε αναφορά πρόσφατη ανάρτησή του - «Να μην επαναπαυόμαστε», τόνισε ο σεισμολόγος καλώντας σε εντατικοποίηση των αντισεισμικών έργων

Στο φαινόμενο της σεισμικής άπνοιας στη χώρα μας αναφέρεται μιλώντας στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξηγώντας κατά πόσο και αν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για επερχόμενο «χτύπημα» ενός μεγάλου σεισμού.

«Διανύουμε μια περίοδο στην οποία έχουμε σεισμική ύφεση. Δηλαδή έχουμε συμπληρώσει ήδη δύο χρόνια χωρίς ισχυρό σεισμό στη χώρα, με μέγεθος 6 Ρίχτερ και άνω», λέει αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Για το πώς ερμηνεύεται επιστημονικά αυτή η σεισμική ύφεση τόνισε τα εξής:

«Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο γίνεται τουλάχιστον ένας σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ τον χρόνο. Η εξήγηση που δίνουμε είναι ότι την περίοδο 19-21 έγιναν έξι σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ. Οπότε απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας και στη διετία που έχουμε κλείσει και διανύουμε δεν υπάρχει επαρκής σεισμική ενέργεια για να απελευθερωθεί και να δώσει μεγάλου μεγέθους σεισμούς».

Συνεπώς, ο σεισμολόγος υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ειδικά στον τομέα των αντισεισμικών έργων :

«Η ενέργεια αυτή συσσωρεύεται και κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, θα ξαναδώσει ισχυρούς σεισμούς. Να μην επαναπαυόμαστε και να μην θεωρούμε ότι απαλλαγήκαμε από το πρόβλημα των σεισμών. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές το έχουμε παρατηρήσει και στο παρελθόν. Είναι η φυσική λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Είναι μια πρόσκαιρη σεισμική ύφεση η οποία έχει ακολουθήσει μια περίοδο έξαρσης και δεν θα κρατήσει για πάντα. Κάποια στιγμή θα έρθει κάποια περίοδος σεισμικής έξαρσης και για αυτό το λόγο θα πρέπει να προετοιμαστούμε», συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος

Ωστόσο όπως λεει δεν χρειάζεται πανικός αλλά στοχευμένη δράση για να συντηρηθούν καταλλήλως κτήρια, υποδομές και ειδικά γέφυρες:

«Να μην πανικοβαλλόμαστε, απεναντίας πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις στη χώρα και σχετικοί οργανισμοί που θωρακίζουν τη χώρα εν όψει μελλοντικών σεισμών.

Το κύριο πρόβλημα είναι τα κτήρια και οι υποδομές και οι γέφυρες. Ειδικά με τις γέφυρες είναι τεράστιο το πρόβλημα καθώς πάνω από 1.200 είναι κατά κανόνα ασυντήρητες το οποίο πολλές φορές το έχει επισημάνει και το τεχνικό επιμελητήριο», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Παρακάτω η χθεσινή ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου που προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σημειωθεί μεγάλος σεισμός.