ΕΛΛΑΔΑ

Χρόνης Αηδονίδης: Ο «θρύλος» που αφιερώθηκε στην προστασία του μουσικού «θησαυρού» της Ελλάδας

Χρόνης Αηδονίδης: Ο «θρύλος» που αφιερώθηκε στην προστασία του μουσικού «θησαυρού» της Ελλάδας
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Ο σπουδαίος Χρόνης Αηδονίδης απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 95 ετών.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, ο οποίος «έφυγε» σήμερα (23/10) από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, αφιερώθηκε στη διάσωση και τη διδασκαλία της Θρακιώτικης μουσικής, κάνοντας τα τραγούδια του τόπου του γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η χαρακτηριστική φωνή του «πάντρευε» μοναδικά τη λαϊκή παράδοση με τις βυζαντινές της ρίζες. Τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης εμπεριέχονται στην πλούσια δισκογραφία που ο Χρόνης Αηδονίδης αφήνει πίσω του. Δημιούργησε τη δική του σχολή Θρακικής και Μικρασιατικής Μουσικής Εκπαίδευσης, ερμήνευσε και ανέδειξε τη δημοτική μουσική.

Ποιος ήταν ο Χρόνης Αηδονίδης

Γεννήθηκε στην Καρωτή Διδυμοτείχου το 1928 και από τα μαθητικά του χρόνια διδάχθηκε βυζαντινή μουσική, από τον ιερέα πατέρα του.

Από τον Ιούλιο του 2018 με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας φιλοξενείται έκθεση με προσωπικά του αντικείμενα, ενώ στον ίδιο χώρο παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακής θρακικής μουσικής σε νέες και νέους της περιοχής.

Ο Χρόνης Αηδονίδης είχε διδάξει σε πολλά Ωδεία και Ιδρύματα, ενώ αναρίθμητες είναι οι διακρίσεις και οι τιμές που είχε δεχθεί για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

«Τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω την προσφορά του Χρόνη στον πολιτισμό μας αυτού του σπουδαίου και ιδιαίτερα σεμνού καλλιτέχνη, που αφιέρωσε τη ζωή του στο δημιουργικό πάθος του. Του χρωστάμε πολλά», υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τον Χρόνη Αηδονίδη.

Σχετικές ειδήσεις