ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Από χέρι εμπρηστή ξεκίνησε η πυρκαγιά - Κάηκαν περισσότερα απο 100 στρέμματα δάσους

Φωτιά στη Ρόδο: Από χέρι εμπρηστή ξεκίνησε η πυρκαγιά - Κάηκαν περισσότερα απο 100 στρέμματα δάσους

Είναι η τρίτη φορά που επιχειρούν να κάψουν τη συγκεκριμένη δασώδη περιοχή στη Ρόδο.

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου η φωτιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα στη Ρόδο, σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα Μονόλιθο και Κυμισάλα από καθαρό εμπρησμό, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα οι αρμόδιες αρχές.

Η φωτιά έκαψε περισσότερα από 100 στρέμματα θαμνώδους έκτασης και δάσους από κέδρους, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών του νησιού.

Όπως αναφέρει η «Ροδιακή», είναι η τρίτη φορά που άγνωστοι επιχειρούν να κάψουν την ευρύτερη περιοχή.

Την πρώτη φορά η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μονολίθου - Κυμισάλας έκαψε 50 στρέμματα, καθώς και τότε είχε αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τη δεύτερη φορά που υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση κάηκε μικρή έκταση, ενώ η χθεσινή που ήταν και η πιο επικίνδυνη από όλες τις προηγούμενες φωτιές, λόγω των καιρικών συνθηκών επεκτάθηκε πολύ γρήγορα αλλά ευτυχώς η έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση που έγινε από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, απέτρεψε τα χειρότερα.

Στόχος των εμπρηστών... το δάσος της Κυμισάλας

Σύμφωνα με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χρήστο Ευστρατίου: «Σε ανθρώπινο χέρι οφείλεται το πιθανότερο η επικίνδυνη φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα σε δασική έκταση στην περιοχή Πύργος της Κυμισάλας, στη Μονόλιθο της Ρόδου».

Όπως έχει γίνει γνωστό, όλα ξεκίνησαν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα σήμερα (Παρασκευή 27 Οκτωβρίου) όταν ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για φωτιά στην περιοχή μεταξύ Μονόλιθο και Κυμισάλα.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και όλες οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού καθώς και εθελοντές έσπευσαν στην περιοχή και ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της.

Ωστόσο το έργο τους κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, αφού η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, δυσχεραίνοντας τις όποιες προσπάθειες γίνονταν.

Συνολικά επιχείρησαν 42 πυροσβέστες, με 17 οχηματα και 1 πεζοπόρο τμήμα.

Πυρκαγιά Ενημέρωση

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχείρησαν και 2 αεροσκάφη, τύπου καναντέρ (CL 415) από την Ελευσίνα, τα οποία μαζί με ένα σινούκ (Καγκουρώ) του στρατού πραγματοποίησαν ρίψεις νερού από αέρος, κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο και να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο.