ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες – Τριαντόπουλος: «Πληρωμές πρώτης αρωγής ύψους 82 εκατ. ευρώ σε πάνω από 20.000 πληγέντες»

Πλημμύρες – Τριαντόπουλος: «Πληρωμές πρώτης αρωγής ύψους 82 εκατ. ευρώ σε πάνω από 20.000 πληγέντες»
EUROKINISSI.

«Το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί, ύστερα από φυσική καταστροφή», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στοχευμένα μέτρα για επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, περιοχές με σημαντική τουριστική κίνηση, συγκεκριμένους κλάδους αλλά και τοπικές αγορές, που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Διαμορφώνεται Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ, δημιουργούνται δομές διοικητικής υποστήριξης και στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Παράλληλα, προτείνεται, με χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης, η στελέχωση των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με συμβασιούχους ειδικούς στα πεδία των οικονομικών και της Γεωπονίας, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο.

Επιπλέον, δρομολογείται η χορήγηση ως προκαταβολή του μισού της τελικής αποζημίωσης, δηλαδή το 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε συνέχεια της πρώτης αρωγής. «Φυσικά, ο μεγάλος στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί όσο ταχύτερα γίνεται η καταβολή της τελικής επιχορήγησης σε χιλιάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο και εξοπλισμό», σημείωσε.

«Το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί, έπειτα από φυσική καταστροφή»

Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουν γίνει δώδεκα καταβολές της πρώτης αρωγής συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ προς 20.794 πλημμυροπαθείς», μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Από το συνολικό ποσό, τα 62,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πρώτη αρωγή για οικοσκευή, για τις πρώτες ανάγκες και για τη στεγαστική συνδρομή. Τα 19,8 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. «Όσο υποβάλλονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, τόσο θα προχωρούν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής για τις απώλειες παγίου κεφαλαίου», προσέθεσε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε την ενίσχυση που έχει διατεθεί μέχρι στιγμής ως «το μεγαλύτερο ιστορικά ποσό που έχει διατεθεί ύστερα από μία φυσική καταστροφή σε τόσο σύντομους χρόνους και τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων».

Αναφορικά με τις αυτοψίες, γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 32.000 σε περισσότερες από 330 κοινότητες. «Όσον αφορά τη στέγαση των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί, προχωρά το σχήμα της προσωρινής στέγασης με την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης έως 500 ευρώ μέσα από την πλατφόρμα arogi.gon.gr», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

«Ενεργοποιήθηκε το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για τις ζημιές σε σπίτια και λοιπά κτίρια, με αρχικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ. Με την κάλυψη από την κρατική αρωγή να αφορά την περίπτωση σπιτιών που έχουν χαρακτηρισθεί είτε ως πράσινα, με την αρωγή να μπορεί να φθάσει έως και τα 18.000 ευρώ, είτε ως κίτρινα, με την αρωγή να μπορεί να φτάσει έως και τα 42.000 ευρώ, είτε ως κόκκινα, με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 120.000 ευρώ».

Τέλος, υπενθύμισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμένει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από τους πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις έως την 31η Οκτωβρίου. Κλείνει λόγω μίας αναγκαίας διαδικασίας διασταυρώσεων και εκκαθαρίσεων και θα ανοίξει εκ νέου σε νέα φάση.

Σχετικές ειδήσεις