ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο: Φοβούνται οι ελαιοπαραγωγοί– Με σεκιούριτι και περιπολίες προστατεύουν την περιουσία τους

Ελαιόλαδο: Φοβούνται οι ελαιοπαραγωγοί– Με σεκιούριτι και περιπολίες προστατεύουν την περιουσία τους

Ελαιόλαδο: Μάζεμα ελιάς με… σεκιούριτι και περιπολίες – Αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ

Με τον φόβο ζουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι προσπαθούν να προστατέψουν την περιουσία τους με κάθε τρόπο.

«Εμείς στο εργοστάσιό μας έχουμε κάμερες, είναι περιφραγμένο, έχουμε συναγερμό, έχουμε κανονίσει τις βραδινές ώρες που λείπουμε να έχουμε σεκιούριτι να φυλάει τον καρπό», δήλωσε μιλώντας στο Mega o ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Ράπτης.

Σε άλλη περίπτωση ελαιοπαραγωγοί που δεν πρόλαβαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, όταν έφτασαν στο κτήμα τους αντίκρισαν μία θλιβερή εικόνα. Οι καρποί από τα ελαιόδεντρά τους είχαν εξαφανιστεί.

«Διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι σε ένα κτήμα βρήκα είκοσι ελιές ραβδισμένες. Τότε τα έχασα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό το πράγμα φαίνεται ότι έχει γίνει τρόπος ζωής για κάποιους», περιέγραψε ελαιοπαραγωγός από τα Φιλιατρά.

Νοθεία στον τενεκέ

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ήδη επιτήδειοι έχουν αρχίσει να πωλούν νοθευμένο λάδι το οποίο βαφτίζουν ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» με ανυποψίαστους καταναλωτές να πέφτουν στην παγίδα τους.

«Φέρνουν ηλιέλαια, τα ανακατεύουν με κάποιας β’ διαλογής ελαιόλαδα και βάζουν κάποιες χρωστικές ουσίες μέσα και τα κάνουν πράσινα και τα πουλάνε για ελαιόλαδα. Για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega ελαιοπαραγωγός.

Την ίδια ώρα, όσοι έσπευσαν να προμηθευτούν τενεκέδες ελαιόλαδου για να βγάλουν τον χειμώνα, συνειδητοποίησαν πως υπάρχει ήδη μεγάλη έλλειψη.

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση ελαιόλαδου αλλά δεν έχουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Όποιος καταναλωτής δεν έχει φροντίσει από νωρίς να έχει πάρει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θεωρώ ότι στο τέλος δε θα έχει και θα πάει σε υποδεέστερα ελαιόλαδα να αγοράζει», λέει ένας άλλος.

Ανατιμήσεις και αντικλεπτικά

Όπως είναι λογικό η μείωση της παραγωγής του ελαιόλαδου φέρνει ανατιμήσεις και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Εφόσον θα πούμε το λάδι λαδάκι θα ανέβει πολύ στα σούπερ μάρκετ, θα φτάσει από 15 μέχρι 16€», λέει ο κ. Ράπτης.

Η κατάσταση που επικρατεί με τις ανατιμήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου έχει οδηγήσει ορισμένα σούπερ μάρκετ να βάλουν ακόμα και αντικλεπτικά στα ελαιόλαδα, εξαιτίας των εκτεταμένων περιστατικών κλοπών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Ελαιοπαραγωγοί κοιτάνε με απόγνωση τα σχεδόν γυμνά ελαιόδεντρα από καρπούς. Με τη νέα συγκομιδή εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η αύξηση της τιμής του τενεκέ θα είναι ραγδαία.

Μονόδρομος πια για πολλούς καταναλωτές η μείωση της ποσότητας ελαιόλαδου που θα αγοράζουν από εδώ και στο εξής.

Διαβάστε επίσης:

Έβαλαν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας

Ελαιόλαδο: Τιμές - ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Μυτιλήνης για την ακαρπία στην ελιά

Σχετικές ειδήσεις