ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απελπισμενοι οι οδηγοί με την κίνηση στον Κηφισό - «Κάθε μέρα τα ίδια χάλια»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απελπισμενοι οι οδηγοί με την κίνηση στον Κηφισό - «Κάθε μέρα τα ίδια χάλια»
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Αν μπορούσαν οι αγανακτισμένοι οδηγοί στον Κηφισό να συνοψίσουν όσα περνάνε κάθε μέρα στην κίνηση θα ήταν «Δεν θα αλλάξει τίποτα». Μιλάνε στην κάμερα του Newsbomb.gr και περιγράφουν την υπομονή που κάνουν καθημερινά στο τιμόνι.

Ρεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Αγώνας υπομονής αποδεικνύεται καθημερινά η κίνηση στους δρόμους της Αττικής με το πρόβλημα να εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στον Κηφισό και στα δύο ρεύματα. Οι καθυστερήσεις για τους οδηγούς ξεπερνούν τη μισή ώρα με τα οχήματα να σχηματίζουν «ουρές» χιλιομέτρων.

Οι οδηγοί περιμένοντας καρτερικά για ένα μέτρο παρακάτω, μιλάνε στην κάμερα του Newsbomb.gr για όσα γίνονται καθημερινά στο ατελείωτο μποτιλιάρισμα και... «ποτάμι» αυτοκινήτων.

«Δεν διορθώνεται με τίποτα. Δεν υπάρχει λύση, γιατί είναι κακοφτιαγμένο αλλά είμαστε κι εμείς πιο κακοφτιαγμένοι. Δεν παίζουν ρόλο οι νταλίκες, παίζει ρόλο η νοοτροπία που υπάρχει. Όταν πας να προσπεράσεις νταλίκα από δεξιά, θα γίνουν και ατυχήματα, θα υπάρχουν και καθυστερήσεις. Είναι θέμα νοοτροπίας.»

«Κάθε μέρα τα ίδια χάλια. Και τρία τέταρτα, και μία ώρα μένουμε στην κίνηση. Δεν ξέρω αν υπάρχει λύση.»

«Τίποτα δεν διορθώνεται. Μία ζωή τα ίδια. Έρχομαι από τον Γέρακα και στην έξοδο για Λαμία πάντα έχουμε το ίδιο θέμα. Κάνω μισή ώρα μέχρι να βγω στην έξοδο. Ποτέ δεν θα δοθεί λύση.»

«Πρέπει κάτι να φτιάξει να μην τρελαίνεται ο κόσμος. Θέλουμε 45 λεπτά από εδώ για το Μενίδι, που είναι 7 χιλιόμετρα. Δεν θέλουν να βρούνε λύση. Μένω 20 χρόνια στο Μενίδι, σε τέσσερα χρόνια ο δήμαρχος πήρε 68% γιατί έφτιαξε πλατείες και πράσινο. Δεν θέλουν, αν θέλανε θα το λύσουν. Δεν θα λυθεί εντελώς, αλλά μπορούν να κάνουν κάτι. Το βράδυ κάνω 4 λεπτά, τώρα κάνω 40 λεπτά.»

«Τι να πούμε, δεν τα βλέπετε και μόνοι σας; Είμαι εδώ σχεδόν κάθε μέρα. Χαμός γίνεται. Στην Αττική οδό και στη Μεταμόρφωση έχει διαρκώς μποτιλιάρισμα. Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση.»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση. Δεν είναι μόνο οι νταλίκες. Τα αυτοκίνητα είναι πολλά. Είναι πέντε λωρίδες και στη Χαλκηδόνα γίνονται τέσσερις. Κι αυτό είναι πρόβλημα, αλλά εκεί μπαίνει ο ένας μπροστά στον άλλον και γίνεται μποτιλιάρισμα. Πρέπει να κάνουν κάτι, να φτιάξουν κάτι εκεί για να μην γίνεται αυτή η διαδικασία που όλοι από δεξιά ξαφνικά μπαίνουν αριστερά.»

Πόσο ώρες τον χρόνο περνάμε στον Κηφισό;

Οι ακινητοποιήσεις οχημάτων στις κεντρικές οδούς της πρωτεύουσας, λόγω βλαβών προκαλούν κάθε μέρα μεγάλα μποτιλιαρίσματα, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο στην Έκθεση Αυτοκίνηση 2023. Ο Κηφισός είναι ο πιο «δραματικός» δρόμος μιας και το 2022 το 62% των ακινητοποιήσεων έλαβαν χώρα σε αυτόν.

Ουρές ατελείωτες που αφενός επηρεάζουν το χρόνο άφιξης των εργαζομένων στις δουλειές τους και την ίδια στιγμή τα νεύρα των οδηγών πιάνουν ταβάνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χαμένος χρόνος των οδηγών στους δρόμους της Αττικής, από τα μποτιλιαρίσματα, υπολογίζεται σε 170 ώρες σε ετήσια βάση.