ΕΛΛΑΔΑ

Οι συμμορίες του ελαιόλαδου: Κλοπές και νοθεία από επιτήδειους

ladi

Άλλοι κλέβουν κατ ευθείαν από  τα ελαιόδεντρα  και άλλοι προσπαθούν να πουλήσουν νοθευμένο λάδι  σε ανυποψίαστους πολίτες

Συνεχώς καινούργιους τρόπους βρίσκουν επιτήδειοι για να αποκτήσουν παράνομα κέρδη λόγω της αυξημένης τιμής του ελαιολάδου όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA

«Ή σε σταματάνε στον δρόμο, ή πόρτα πόρτα ή καμία φορά με διαφήμιση και λένε ότι εγώ είμαι παραγωγός και διαθέτω το λάδι από την παραγωγή», είπε η δικηγόρος ενός πολίτη που συνελήφθη με 30 τενεκέδες ελαιόλαδου.

Με αυτόν τον τρόπο επιτήδειοι παριστάνουν τους πλανόδιους με σκοπό να πουλήσουν νοθευμένο λάδι σε πολύ χαμηλές τιμές, βαφτίζοντάς το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Συχνές έχουν γίνει επίσης και οι κλοπές ποσοτήτων ελαιόλαδου ή ακόμα και συλλογή ελαιόκαρπων από το χωράφι εν αγνοία των παραγωγών.

«Συγκομιδή» καρπών από ελαιόδεντρα

Σε χωριό λίγο έξω από τη Χαλκίδα, οι δράστες άφησαν πίσω τους τα ελαιόπανα, με τα οποία ράβδισαν τους καρπούς από ελαιόδεντρα και εξαφανίστηκαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Και στην Ξάνθη ελαιοπαραγωγοί είναι στο ίδιο έργο θεατές. Μία γυναίκα εντόπισε τον δράστη μέσα στο χωράφι της που είχε αρπάξει 620 κιλά καρπούς ελιάς από 32 ελαιόδεντρα.

Ευτυχώς, σε αυτήν την περίπτωση, ο δράστης συνελήφθη και επέστρεψε την κλεμμένη σοδειά.

Σύλληψη για νοθεία

Σε ένα χωριό των Σερρών, οι Αρχές συνέλαβαν έναν 37χρονο που κυκλοφορούσε με 30 τενεκέδες ελαιόλαδου μέσα στο αυτοκίνητό του.

Πάντως ο ίδιος ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα πλεκτάνης μίας ηλικιωμένης γυναίκας.

«Αυτά τα βρήκα από μια γιαγιά σε ένα χωριό και τα πήρα. Τα πήρα για προσωπική μας χρήση για την οικογένεια μου, για τα αδέλφια μου. Δεν τα πήρα για εμπόριο, να τα πουλήσω».

Όμως δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα αγόρασε από εκείνη.

«Εγώ της έδωσα εμπόρευμα για 300€, είχα κάποια σεντόνια, είχα διάφορα πράγματα εγώ και της έδωσα κάποια, δηλαδή ανταλλάξαμε στην ουσία, της έδωσα και 50€».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον έλεγχο της αστυνομίας, στο χημείο αποκαλύφθηκε ότι οι τενεκέδες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του 37χρονου ήταν νοθευμένο ελαιόλαδο και ο άνδρας συνελήφθη.

«Το πήραμε εμείς για ελαιόλαδο και βγήκε τελικά σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες μέσα. Στο μάτι φαίνεται κανονικά, δεν έχει καμία διαφορά από το ελαιόλαδο. Ούτε στην γεύση μπορείς να το καταλάβεις. Πρέπει να το στείλεις σε κάποιο χημείο για να το καταλάβεις, με πολύ ειδική ανάλυση να το καταλάβεις ότι είναι νοθευμένο το λάδι», είπε.