ΕΛΛΑΔΑ

Σίσα: Το ναρκωτικό των 3 ευρώ που έριξε σε κώμα την 16χρονη στο Βύρωνα

Σίσα: Το ναρκωτικό των 3 ευρώ που έριξε σε κώμα την 16χρονη στο Βύρωνα

To 16χρονο κορίτσι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας δίνοντας μάχη να κρατηθεί στη ζωή - Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που προκαλεί αμόκ στους χρήστες και κατασκευάζεται στην Ελλάδα

Ανήλικα «βαποράκια». Ένα κορίτσι εγκεφαλικά νεκρό. Επτά συλλήψεις και σπίτια-καβάτζες σε Βύρωνα και Γλυφάδα. Ένα ναρκωτικό μόλις 3 ευρώ που «θερίζει» τους χρήστες του, ονόματι «σίσα» ή «η κόκα των φτωχών».

Όπως αποκάλυψε αποκλειστικά το Newsbomb.gr ένα 16χρονο κορίτσι νοσηλεύεται σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμη καθώς είναι εγκεφαλικά νεκρό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η 16χρονη μαζί με μια φίλης της προσκλήθηκαν από άλλον ανήλικο, 17 ετών, σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Βύρωνα. Εκεί έκαναν χρήση κάνναβης και «σίσα», γνωστό στους δρόμους ως «η κόκα των φτωχών».

Το επόμενο πρωί, η φίλη της 16χρονη ξύπνησε και εντόπισε τη φίλη της με τα μάτια ανοιχτά να αιμορραγεί. Αμέσως κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο παρέλαβε το κορίτσι σε οριακή κατάσταση. Τα άλλα άτομα που βρίσκονταν μαζί τους τράπηκαν σε φυγή.

Το ΕΚΑΒ μετέφερε στο νοσοκομείο την 16χρονη, η οποία υπέστη ανακοπή με τους γιατρούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την επαναφέρουν στη ζωή, ωστόσο αυτό κατέστη αδύνατο με την ανήλικη να είναι εγκεφαλικά νεκρή.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε έξι συλλήψεις, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικους, που συμμετείχαν σε κύκλωμα ναρκωτικών. Η πλειοψηφία των συλληφθέντων ήταν σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα.

Τα μέλη της σπείρας οδηγούσαν τα θύματά τους σε ένα σπίτι στο Βύρωνα, ενώ τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ένα άλλο εγκαταλελειμμένο κτίριο, στη Γλυφάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μετά από έρευνες των Αρχών, συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι ως μέλη συμμορίας, οι οποίοι κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από προμήθεια ναρκωτικών σε βάρος ανήλικης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συμμορίας διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες, κυρίως ηρωίνη και κάνναβη, και χρησιμοποιούσαν χώρους εγκαταλειμμένου κτηρίου για την αποθήκευση- απόκρυψη των ουσιών στην περιοχή της Γλυφάδας.

Μετά από έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων σε Καισαριανή και Δάφνη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • 3,56 γραμμ. ηρωίνης,
  • 5,76 γραμμ. κάνναβης,
  • 229 γραμμ. ουσίας άγνωστης σύστασης σε πλαστικό μπουκάλι,
  • 2 μεταλλικοί τρίφτες,
  • συσκευή καπνίσματος,
  • θραύστης υαλοπινάκων,
  • μαχαίρι μήκους 17 εκ. και
  • 4 κινητά τηλέφωνα

Σε βάρος του ιδιοκτήτη των αποθηκών, σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σίσα: Το ναρκωτικό των 3 ευρώ που έφερε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση

Μία δόση του Σίσα κοστίζει τρία ευρώ και μπορεί να αποβεί μοιραία. Διακινείται από άτομα που τα προμηθεύονται από περιοχές της δυτικής Αττικής, όπως το Μενίδι και το Ζεφύρι.

Ονομάζεται «κοκαΐνη των φτωχών», διότι –όπως λένε αστυνομικές πηγές- «όσοι δεν έχουν λεφτά για κοκαΐνη ή ηρωίνη στην Ελλάδα, καταφεύγουν στο σίσα».

Το θανατηφόρο «κοκτέιλ» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αθήνα. Η παρασκευή του απαιτεί ειδικές γνώσεις, ενώ η χρήση του μπορεί να επιφέρει ακόμα και ακαριαίο θάνατο.

«Κανείς δεν ξέρει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ή shisha, η ναρκωτική ουσία που είναι γνωστή ως 'η κοκαΐνη των φτωχών'», ανέφερε το μακρινό 2013 ο βρετανικός Guardian.

«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η σίσα σκοτώνει. Με 2 ευρώ ή ακόμα και λιγότερο, κατακτά την Ελλάδα, την ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εδώ και καιρό στο μεταίχμιο της οικονομικής κατάρρευσης».

Στη βρετανική εφημερίδα έχουν μιλήσει χρήστες του ναρκωτικού, οι οποίοι περιγράφουν τις τραγικές συνέπειές του: «Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα τρελαθείς τελείως. Όμως είναι φθηνό και μπορείς να το βρεις εύκολα, οπότε αυτό κάνουν όλοι», λέει η Μαρία, πρώην ηρωινομανής.

Η σίσα είναι το ναρκωτικό χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι τα τελευταία χρόνια της κρίσης και γυρνούν στους δρόμους μέσα στη φτώχεια και την απόγνωση. Περιγράφεται με τον ίδιο τρόπο, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από τους ίδιους τους χρήστες: πρόκειται για ένα μείγμα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης με οξέα μπαταρίας, λάδι μηχανής, σαμπουάν και αλάτι, που μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες σε κατάσταση παράκρουσης και άκρατης βίας.

Η σίσα «είναι δολοφόνος, όμως σε κάνει και εσένα να θέλεις να σκοτώσεις. Μπορείς να σκοτώσεις χωρίς να καταλάβεις τι έκανες... Και εξαπλώνεται γρηγορότερα από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν ήδη πεθάνει», λέει ο Κωνσταντίνος.

«Μάχη» της Δίωξης Ναρκωτικών στα στέκια στο κέντρο της Αθήνας

Το «σίσα» έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για την Δίωξη Ναρκωτικών καθώς στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί, εντοπίζει το εν λόγω θανατηφόρο κοκτέιλ.

Το θανατηφόρο «κοκτέιλ» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αθήνα. Η παρασκευή του απαιτεί ειδικές γνώσεις, ενώ η χρήση του μπορεί να επιφέρει ακόμα και ακαριαίο θάνατο.

Πριν δυο χρόνια, οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στις αγορές του «σίσα» σε Μεταξουργείο και Κυψέλη. Με έδρα εγκαταλελειμμένο κτίριο απέναντι από την ΑΣΟΕΕ, το κύκλωμα που «ξεδοντιάστηκε» το 2021 λυμαινόταν τους δρόμους της πόλης.

Τότε πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν κάνει έφοδο σε οίκημα που ανήκει σε οικογένεια που διαμένει στο Λονδίνο και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αντωνιάδου. Ο χώρος είχε μετατραπεί σε κρησφύγετο κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Στο Αιγάλεω είχε εντοπιστεί και η «καβάτζα» της εγκληματικής οργάνωσης, που ήταν ένα αυτοκίνητο γεμάτο ναρκωτικά. Το αυτοκίνητο αυτό λειτουργούσε σαν μία «κινητή αποθήκη», που μεταφερόταν ανάλογα με τις «ανάγκες» των διακινητών. Μάλιστα, το αυτοκίνητο αυτό άλλαζε διαρκώς θέσεις για να μην εντοπίζεται από τις Αρχές.

Η δεύτερη «καβάτζα» της οργάνωσης ήταν χώρος στην περιοχή της Κυψέλης. Οι πρώτες ύλες για τα ναρκωτικά προέρχονταν από το εξωτερικό, με τα «εργαστήρια» διάσπαρτα στην Αθήνα.

«Ήταν ένα δυνατό χτύπημα στις πιάτσες του σίσα, στις οποίες εκατοντάδες χρήστες συγκεντρώνονται για να αγοράσουν το θανατηφόρο μίγμα έναντι τριών ευρώ. Άλλες φορές χρήστες κάνουν ‘ρεφενέ’ για να αγοράσουν από κοινού σίσα, βάζοντας ο καθένας από ένα, δύο ή τρία ευρώ», ανέφεραν τότε αστυνομικές πηγές...

Σχετικές ειδήσεις