ΕΛΛΑΔΑ

Ελαιόλαδο: Σεκιούριτι, περιπολίες και δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι κλοπές στο λάδι

Ελαιόλαδο: Σεκιούριτι, περιπολίες και δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι κλοπές στο λάδι

Τον φόβο μην τους κλέψουν το ελαιόλαδο και τις ελιές έχουν οι ελαιοπαραγωγοί που παίρνουν δραστικά μέτρα

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου φέρνει και πολλές κλοπές τόσο στις ελιές στα δέντρα αλλά και στο αποθηκευμένο ελαιόλαδο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί παίρνουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να μπει «φρένο» στους επιτήδειους που θέλουν να αρπάξουν ελαιόλαδο.

Δεν είναι τυχαίο της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου ότι στην Αχαΐα οι ελαιοπαραγωγοί έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να πληρώνουν εταιρείες σεκιούριτι, να προσλαμβάνουν φύλακες αλλά και να κάνουν περιπολίες ακόμη και με όπλα για να γλιτώσουν τα ελαιουργεία και τις ελιές τους. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, οι συμμορίες κόβουν ακόμη και ολόκληρα δέντρα.

Συνελήφθησαν τρία άτομα

Στην Ωλενία της Αχαΐας παρατηρήθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα κλοπής. Τρία άτομα τα οποία μπήκαν σε χωράφια της Αχαΐας, περισυνέλλεξαν σχεδόν 1 τόνο καρπό, τον οποίο πούλησαν σε ελαιοτριβεία σε Χαϊκάλι και Ελαιοχώρι Αχαΐας για 11.000 ευρώ περίπου. Συνελήφθησαν και αναμένεται να απολογηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία επικεφαλής ήταν ένας 35χρονος Έλληνας, κάτοικος της περιοχής, ενώ αναζητούνται και τα υπόλοιπα μέλη του “συνεργείου” πέντε αλλοδαποί εργάτες.

Οι δυο συλληφθέντες Έλληνες υποστήριξαν ότι πληρώθηκαν μεροκάματο. Ο 35χρονος φέρετε να είπε ότι ήταν θύμα και κατ’ εντολή τρίτου προσώπου πήγε να μαζέψει τις ελιές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις κλοπής καρπού ή και ξυλείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι δράστες έφτασαν στην Αχαΐα να πωλήσουν ακόμη και 10 τόνους από τα κλοπιμαία τους. Όπως μάλιστα καταγγέλλει ο ελαιοπαραγωγός, Κώστας Μάρκου, μιλώντας στο OPEN, «δεν μπορείς να φυλαχθείς από πουθενά, αφού οι δράστες κόβουν ακόμη και με αλυσοπρίονα τα ελαιόδεντρα». Μάλιστα, προσθέτει ότι πας να μαζέψεις ελιές και δεν ξέρεις τι θα βρεις στο χωράφι.