ΕΛΛΑΔΑ

Ισπανία: Τα σούπερ μάρκετ «κλειδώνουν» το ελαιόλαδο - Είδος πολυτελείας

Ισπανία: Τα σούπερ μάρκετ «κλειδώνουν» το ελαιόλαδο - Είδος πολυτελείας

Με αντικλεπτικά το λάδι σε ορισμένα σουπερμάρκετ της Ευρώπης

Στα ύψη βρίσκεται η τιμή ενός από τα βασικότερα είδη διατροφής. Η ξηρασία είναι ένας από τους λόγους που έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του λαδιού και ήταν κοινό πρόβλημα ανάμεσα σε όλες τις μεσογειακές χώρες.

Αρκετά σούπερ μάρκετ της Ισπανίας ασφαλίζουν με διάφορες αντικλεπτικές μεθόδους το λάδι στα ράφια τους για να αποτρέψουν την κλοπή τους. Στην πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου, το λάδι αρχίζει να αποτελεί είδος πολυτελείας και να αντιμετωπίζεται αναλόγως, όπως δηλαδή τα ακριβά αρώματα, τα καλλυντικά, τα οινοπνευματώδη ποτά και οι ηλεκτρικές συσκευές.

Η Ισπανία γνώρισε φέτος μια παρατεταμένη ξηρασία στο νότο της χώρας με αποτέλεσμα να περιοριστεί η παραγωγή του πολύτιμου και βασικού αυτού είδους διατροφής και να εκτιναχθεί η τιμή του κατά 150% μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Το λάδι, που στην πλειονότητα των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας πωλείται πλέον έναντι 14,5 ευρώ, «αποτελεί το ιδανικό προϊόν για κλοπές» όπως επισημαίνει ο Ρούμπεν Ναβάρο, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tu Super.

«Είναι ακραίο το μέτρο», τονίζει ο Ναβάρο και προσθέτει ότι «αποδίδει όμως καθώς έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα κλοπών από συμμορίες που κλέβουν το λάδι για να το πουλήσουν».

Ο ίδιος εξηγεί πως κάποιος εκμεταλλεύονται την μείωση του προσωπικού στις επιχειρήσεις.

Η εγκληματικότητα που αναπτύχθηκε πλέον γύρω από το βασικό αυτό είδος διατροφής αντανακλάται και στις αυξημένες παραγγελίες που δέχονται οι εταιρείες ασφάλειας. Ανάμεσά τους η ισπανική STC, που παρέχει συστήματα προστασίας από κλοπές σε καταστήματα λιανικών πωλήσεων. Μέσα στους μήνες του καλοκαιριού οι παραγγελίες της έγιναν 12πλάσιες και αφορούσαν όλες τις αντικλεπτικές συσκευές για τις μποτίλιες του λαδιού.

Στο μεταξύ η ισπανική αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις υπόπτων κλοπής σε ελαιοτριβεία από τον Οκτώβριο που κρατούνται στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την κλοπή 56 τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Η επιθετικότητα των ληστών που κλέβουν το λάδι έχει, άλλωστε αντίκτυπο στην ισπανική αγορά εργασίας καθώς πολλοί υπάλληλοι καταστημάτων λιανικής έχουν αναγκαστεί να αδιαφορήσουν για την δουλειά τους και έχουν παραιτηθεί επιδεινώνοντας τις ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.