ΕΛΛΑΔΑ

Μιμή Ντενίση: Οι αποκαλύψεις της ηθοποιού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μιμή Ντενίση: Οι αποκαλύψεις της ηθοποιού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η θεατρική παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιμή Ντενίση μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Μιμή Ντενίση μιλώντας στην τηλεόραση του Mega αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και σε ένα ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει βάσει ιστορικών στοιχείων που έχει η ίδια στην διάθεσή της.

«Είχαν την τύχη να βρω ένα βιβλίο πριν από τρία χρόνια στην Αμερική, είναι οι επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, που είναι η “κινητήριος δύναμη” πίσω από αυτή την απάτη. Σκέφτηκα λοιπόν αυτά τα γράμματα να τα κάνω ντοκιμαντέρ, να δραματοποιηθούν. Όταν διαβάζει κάποιος αυτές τις επιστολές, δεν χρειάζεται να πει επιχειρήματα», είπε η θεατρική παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Μιμή Ντενίση περιέγραψε χαρακτηριστικά τι αναφέρει μια επιστολή: «Είναι στην Αθήνα η λαίδη Έλγιν, συσκευάζει τα αρχαία και λέει “αγάπη μου εδώ δεν δουλεύουν τις Κυριακές, αλλά έδωσα πολλά μπαχτσίσια και τώρα συσκευάζω μία Cari…something, καθώς δεν θυμάται την λέξη ‘Καρυάτιδα’. Κι αν βρίσκαμε ένα πολεμικό πλοίο καλό θα ήταν καλό να παίρναμε όλο τον Ναό για τον κήπο μας”».

Όσον αφορά το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει σημείωσε: «Έχει την πρωτοτυπία ότι δεν λέει απλώς την ιστορία του Έλγιν. Είναι οι ιδιωτικές επιστολές που έστελνε η σύζυγός του Έλγιν στην μαμά της, στον μπαμπά της και στον ίδιο τον Έλγιν. Διαβάζοντας τις επιστολές γίνεται σαφές ότι πάρθηκαν για διακόσμηση του πύργου τους. Αυτό που λένε ότι αγοράστηκαν δεν ισχύει, γιατί (οι επιστολές) αναφέρουν για μπαχτσίσια, οπότε είναι όλα φανερά».