ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες στο Newsbomb.gr: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία θυμίζει πολύ αυτό που έγινε στα Τέμπη»

Καταγγελίες στο Newsbomb.gr: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία θυμίζει πολύ αυτό που έγινε στα Τέμπη»
INTIME

«Πανηγυρίζουμε για την επενδυτική βαθμίδα αλλά 12 ημέρες πάγωναν τα νεογνά μέσα στο Έλενα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o Κώστας Καταραχιάς, ακτινολόγος γιατρός, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Έλενα» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Η εικόνα απομάκρυνσης νεογνών και των μαμάδων από το κτίριο Α του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» ήταν θλιβερή. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η κατάσταση στο ΕΣΥ απασχολεί τα φώτα της δημοσιότητας για αρνητικό λόγο, παλαιότερα η κατάσταση με τον αξονικό τομογράφο στην Νίκαια και άλλα περιστατικά δείχνουν ότι αν μη τι άλλο το ελληνικό σύστημα υγείας απέχει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα τουλάχιστον στις υποδομές.

Με αφορμή την παύση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Έλενα μετά το περιστατικό, ο Κώστας Καταραχιάς, ακτινολόγος γιατρός, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Έλενα» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ περιέγραψε στο Newsbomb.gr την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Συνέχεια στα νοσοκομεία συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι καθημερινή πραγματικότητα. Τα νοσοκομεία θυμίσουν πολύ το τι έγιναν στα Τέμπη. Γιατί πραγματικά αν το αφήσουμε αυτό το πράγμα δεν ξέρουμε που θα… σκάσει το πρόβλημα».

Διαβάστε όλα όσα περιγράφει στο Newsbomb.gr ο κ. Κώστας Καταραχιάς:

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που συμπυκνώνει συνολικά την κατάρρευση του νοσοκομείου είναι ότι μείναμε 12 μέρες χωρίς θέρμανση σε συνθήκες που οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές σε ένα παλιό κτήριο. Γιατί στις 17 του Νοέμβρη έσκασε ο λέβητας όταν πήγε να τον θέσει σε λειτουργεία η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση και την λειτουργεία της θέρμανσης με αποτέλεσμα να ζούμε τριτοκοσμικές συνθήκες τις 12 αυτές ημέρες και να μην υπάρχει καμία αντιμετώπιση και καμία πρόβλεψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και αυτό δείχνει την εγκατάλειψη των νοσοκομείων συνολικά με τις πολιτικές των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν με τις περικοπές κατά την διάρκεια των μνημονίων και με την εικόνα των συγχωνεύσεων των κλεισιμάτων. Στην πανδημία χειροτέρεψαν τα πράγματα και μετά την πανδημία ήμαστε σε ελεύθερη πτώση. «Συνέχεια στα νοσοκομεία συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι καθημερινή πραγματικότητα. Τα νοσοκομεία θυμίσουν πολύ το τι έγιναν στα Τέμπη. Γιατί πραγματικά αν το αφήσουμε αυτό το πράγμα δεν ξέρουμε που θα… σκάσει το πρόβλημα»

Και η αντιμετώπιση από το υπουργείο και την Κυβέρνηση είναι παρά πάνω ιδιωτικοποιήσεις και στο Έλενα και παντού αντί να πάμε ανάποδα δηλαδή να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία με χρηματοδότηση και προσωπικό.

Το Έλενα είναι το μεγαλύτερο μαιευτήριο, εξειδικευμένο γυναικολογικό νοσοκομείο, οι μαίες που δουλεύουν είναι ελάχιστες, συνολικά λείπει 50% του προσωπικού, οι μισοί είναι συμβασιούχοι που απολύονται 1 Δεκέμβρη και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντικατάσταση.

Αυτό που έγινε με την θέρμανση σε εμάς είναι το αντίστοιχο που έγινε με τον αξονικό τομογράφο στη Νίκαια. Όταν ο αξονικός δεν έχει γιατρό και δεν λειτουργεί η απάντηση του υπουργείου ήταν να πληρώνει τους ιδιώτες να κάνουν διαγνώσεις».

Λύνει το πρόβλημα η καρατόμηση;

Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση του υπουργού Υγείας να «καρατομήσει» την διοικήτρια του νοσοκομείου Έλενα μετά το περιστατικό με την θέρμανση ο κ Κώστας Καταραχιάς σχολίασε στο Newsbomb.gr ότι: «το συμβάν δείχνει ότι με τη διαμαρτυρία μας δημιουργούμε συνθήκες προστασίας των νοσοκομείων αλλά το ζήτημα είναι πολύ πιο πάνω. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να αλλάζεις τις διοικήσεις αλλά να χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία. Θα αυξηθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία; Θα μονιμοποιηθεί ο κόσμος που δουλεύει και του το χρωστάνε οι κυβερνήσεις; Θα δοθεί αυξήσεις στο προσωπικό ώστε να έχει έναν αξιοπρεπή μισθό; Αυτά είναι επιλογές. Πανηγυρίζουμε για την επενδυτική βαθμίδα αλλά 12 ημέρες πάγωναν τα νεογνά μέσα στο Έλενα.

Για όλα τα παραπάνω είχαμε την 48ωρη απεργία και θα κλιμακώσουμε γιατί θέλουμε με τα συνδικάτα μας να σώσουμε τα νοσοκομεία και να τα κρατήσουμε δημόσια».

Σχετικές ειδήσεις