ΕΛΛΑΔΑ

Ταγίπ Ερντογάν: «Αστακός» η Αθήνα - Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ταγίπ Ερντογάν: «Αστακός» η Αθήνα - Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με υπομονή πρέπει να οπλιστούν οι οδηγοί, καθώς θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

  • Λ. Κατεχάκη,
  • Λ. Μεσογείων,
  • Λ. Βασ. Σοφίας,
  • Λ. Κηφισίας,
  • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,
  • Λ. Βασ. Αμαλίας,
  • Λ. Αλεξάνδρας,
  • Μιχαλακοπούλου,
  • Σταδίου,
  • Πανεπιστημίου και
  • Ακαδημίας.

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

H Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Πιο αναλυτικά, 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους, ελεύθεροι σκοπευτές σε κτίρια της Αθήνας και γύρω από την πορεία όπου αναμένεται να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου και drones είναι μερικά από τα μέτρα που θα σήμερα την πρωτεύουσα να θυμίζει «φρούριο». Παράλληλα Αντιτρομοκρατική αλλά και την Κρατική Ασφάλεια θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η διαδρομή και το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 11.00 το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος φτάνει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδεία δύο ακόμη αεροσκαφών. Τρία αεροσκάφη λοιπόν στο σύνολο τα οποία εκτός από τον Ερντογάν θα μεταφέρουν τους υπόλοιπους Τούρκους υπουργούς, αλλά και την πολύ μεγάλη ομάδα τους. Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι δρακόντεια την ώρα εκείνη στο αεροδρόμιο από όπου θα ξεκινήσει η πομπή για το κέντρο της Αθήνας.

Από το αεροδρόμιο η πομπή θα μπει στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσει στην Ηρώδου Αττικού και το προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί θα είναι παρατεταγμένοι σε όλο τον κεντρικό οδικό άξονα. Σε όλα τα σημεία από που θα περάσει η αυτοκινητοπομπή.

Μέχρι το απόγευμα οι οδοί Κατεχάκη - Μεσογειων - Βασιλ. Σοφίας - Κηφισίας - Βασ. Κωνσταντίνου - Βασ. Αμαλίας - Αλεξάνδρας - Μιχαλακοπουλου - Σταδίου - Πανεπιστημίου και Ακαδημίας θα είναι μια απαγορευμένη ζώνη για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Στα ψηλά κτίρια σε ολόκληρη την Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα είναι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι θα καλύψουν όλα τα νευρολογικά σημεία.

Ταυτόχρονα και τις 6 ώρες που θα βρίσκεται εδώ Ερντογάν θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση, σε πολλά επίπεδα τόσο από drones, όσο κι από ελικόπτερα της ελληνικής αστυνομίας, τα οποία θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα σαρώσουν το κέντρο της Αθήνας, θα ελέγξουν ακόμη και κάδους σκουπιδιών για τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς ή ύποπτα αντικείμενα. Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ θα ελέγξει ακόμη και τις στοές του δικτύου ομβρίων υδάτων.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες.

Στις 11:30 ο Ερντογάν θα φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία συνάντηση η οποία θα διαρκέσει 45 λεπτά. Στις 12:15, θα μεταβεί δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί οι δυο ηγέτες θα έχουν συνάντηση παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των συμβούλων τους. Στη 13.00 Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις και στην συνέχεια θα αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει στις 16.00 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 11:30, θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 12:15 θα συνεδριάσει το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:30 με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 12:00 θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Μεταναστευτικό και ασφάλεια τίθενται στο «τραπέζι» των υπουργών

Μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχονται στη χώρα μας και τα βασικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Πέραν της συνάντησης των δύο Υπουργών Άμυνας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, έχουν προγραμματισθεί κι άλλες συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, το μεταναστευτικό και άλλα θέματα ασφαλείας θα τεθούν στο «τραπέζι» των συζητήσεων ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς των δύο κρατών.

Αναλυτικά, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, πρόκειται να συναντήσουν τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN. Κάθε πρόσωπο θα μπορεί να έχει έναν άνθρωπο συνοδεία.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν, είναι η προσοχή από αμφότερες τις πλευρές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και η συνεργασία για τη σύλληψη υπόπτων κουρδικής καταγωγής στην Ελλάδα.

Ακόμη, θα υπάρξει αναφορά για τη διάθεση των δύο κρατών να συνεργασθούν με αφορμή το έγκλημα στη Λούτσα, αλλά και για το «χτύπημα» των διακινητών μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτού, θα εξετασθεί η προοπτική να υπάρχει απευθείας συνομιλία των επικεφαλής των Λιμενικών Υπηρεσιών των δύο χωρών.

Σχετικές ειδήσεις