ΕΛΛΑΔΑ

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ενδιαφέρον από ιδρύματα του εξωτερικού - Πώς θα γίνονται οι εγγραφές

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ενδιαφέρον από ιδρύματα του εξωτερικού - Πώς θα γίνονται οι εγγραφές

Πώς αναμένεται να εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ενδιαφέρον εκφράζεται από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα, καθώς το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων ψηφίζεται στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για φημισμένα ιδρύματα της Αμερικής αλλά και της Κύπρου που έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στην Ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι στόχος για την Πολιτεία αποτελεί η προσέλκυση ξένων φοιτητών αλλά και ο επαναπατρισμός των περισσότερων εκ των 35.000 Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Η λειτουργία των παραρτημάτων θα γίνει υπό την αυστηρή επίβλεψη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης η οποία θα θέσει τα κριτήρια αλλά και τις προϋποθέσεις λειτουργίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών που θα προσφέρουν. Όπως η δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus αλλά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι ενδιαφερόμενοι θα εγγράφονται με το απολυτήριο λυκείου ενώ σε ορισμένες σχολές υψηλής ζήτησης - όπως νομικές, ιατρικές - ίσως να παίζει ρόλο και η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας αποτελεί η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.΄Ηδη ανακοινώθηκε γενναία χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 128 εκ. ευρώ ενισχυμένος κατά 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.