ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη αιτία θανάτου για νεαρές ηλικίες τα τροχαία δυστυχήματα - Έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη τη χώρα

Πρώτη αιτία θανάτου για νεαρές ηλικίες τα τροχαία δυστυχήματα - Έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη τη χώρα
Φωτογραφία Αρχείου

Δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους σε 95 τροχαία στη χώρα κατά το τριήμερο 23 με 25 Δεκεμβρίου

Ένας ακόμη νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη, μόλις 24 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα. Στα Βριλήσσια δύο παιδιά 17 και 18 ετών επίσης ξεψύχησαν μετά από τροχαίο, ενώ δύο νέα παιδιά στο νοσοκομείο ακρωτηριάστηκαν μετά από ατύχημα σε δρόμο του Περάματος.

Κατανάλωση αλκοόλ, χρήση κινητού, παραβίαση του κόκκινου, υπερβολική ταχύτητα και μη χρήση ζώνης αποδεικνύουν δυστυχώς την έλλειψη οδικής παιδείας.

Μόνο για το πρώτο δεκάμηνο του 2023, 518 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το τριήμερο 23 με 25 Δεκεμβρίου, σε 95 τροχαία σε όλη τη χώρα, 10 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους και 119 τραυματίστηκαν.

Στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της Τρίτης ένα ΙΧ αυτοκίνητο προσέκρουσε με σφοδρότητα σε τσιμεντένιο τοιχίο με τον θάνατο του 24χρονου οδηγού να επέρχεται ακαριαία.

Στα Βριλήσσια τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για αδιευκρίνιστους λόγους, αρχικά χτυπώντας σε κολώνα και στη συνέχεια σε τοίχο, με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο.

Στο Πέραμα, 22 και 28 ετών παιδιά βγήκαν από το διαλυμένο αυτοκίνητο με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, ενώ στο νοσοκομείο χρειάστηκε να τους ακρωτηριάσουν τα κάτω άκρα για να τους σώσουν.

Συνεχείς έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΡΤ, το ίδιο τριήμερο (23-25/12) πραγματοποιήθηκαν 14.298 έλεγχοι αλκοτέστ σε ολόκληρη τη χώρα, όπου διαπιστώθηκαν 380 άτομα να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι από την τροχαία στο κέντρο της Αθήνας για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ. Όπως δήλωσαν πολίτες στην κάμερα της ΕΡΤ: «αποφεύγω να πίνω και να πιάνω τιμόνι».

«Η υπευθυνότητα είναι πολύ σημαντική είναι τεράστιο κομμάτι στην κοινωνία μας η οποία απουσιάζει».

«Έχουμε κακή νοοτροπία γενικά, πίνουν πολύ και οδηγούν δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα».

«Φροντίζω να έχω πάντα έναν άνθρωπο μαζί μου, που αν εχω πιει να οδηγήσει αυτός»

Τα τροχαία δυστυχήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών. Τα στοιχεία σοκάρουν και θυμίζουν πόσο αναγκαία είναι η κυκλοφοριακή παιδεία από μικρές ηλικίες ακόμα.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων: «βιώνουμε κάθε μέρα σαν χώρα μια γενοκτονία στην άσφαλτο, τα παιδιά να μάθουν από μικρά και τις συμπεριφορές τις οδηγικές να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της τροχαίας ο οποίες τα τελευταία χρόνια αποδεκατίστηκαν με παρουσία τροχονόμων στους δρόμους με περιπολικά με ελέγχους και βέβαια με την επιβολή προστίμου».

Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι της τροχαίας σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.