ΕΛΛΑΔΑ

Λήμνος: Αποκαταστάθηκε προσωρινά η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το νησί - Τεράστια τα προβλήματα

ploio
.marinetraffic.com

Πολλά νησιά του βορείου Αιγαίου μαστίζονται από το μείζον πρόβλημα με τα δρομολόγια πλοίων που δεν εκτελούνται

Μία απίστευτη ταλαιπωρία ζουν επισκέπτες, κάτοικοι, επιχειρηματίες από το περασμένο Σάββατο μετά την αναπάντεχη διακοπή του δρομολογίου Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα.

Η δημοσιογράφος Νατάσα Ταραράκη, όπως δήλωσε στο MEGA, «ξέμεινε» στην Αθήνα καθώς δεν υπάρχει δρομολόγιο από το Λαύριο για την Λήμνο (σ.σ. όπου διαμένει μόνιμα).

Η Αναστασία Παλατιανού, υπεύθυνη μεταφορικής εταιρείας μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την διακοπή δρομολογίων.

«Είναι δύσκολο που δεν έχει καράβι από το Λαύριο και δεν υπάρχει επικοινωνία για να φτάσουν τα πράγματα στη Λήμνο. Αυτό συμβαίνει από πριν την Πρωτοχρονιά. Στα φρέσκα δεν υπάρχουν αποθέματα. Τα ψυγεία δεν μπορούμε να τα φορτώσουμε και να τα προγραμματίσουμε, και για τα φάρμακα το ίδιο», τόνισε.

«Από τον Πειραιά για να σταλεί μία καρότσα είναι τα διπλάσια έξοδα από το Λαύριο, υπάρχει κίνδυνος αν μεταφέρεις τρόφιμα γιατί είναι πολλές οι ώρες, και επίσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης και της Χίου θα πρέπει να έχεις κανονίσει αυτοκίνητο για να σου αλλάξει τη θέση στο καράβι, ή να ταξιδέψει ένας οδηγός», συμπλήρωσε η κ. Παλατιανού.

Ο μόνος τρόπος για να πάει κανείς στη Λήμνο είναι μέσω Πειραιά που σημαίνει ότι θα πρέπει να ταξιδέψει 20 ώρες, με περισσότερα χρήματα ή αλλιώς μέσω Καβάλας ή μέσω Θεσσαλονίκης. Από Λαύριο η απόσταση είναι 9-10 ώρες.

Οι άνθρωποι που πήγαν στην Λήμνο ουσιαστικά «ξέμειναν» στο νησί. Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα κάτι το οποίο φαίνεται στις ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Για παράδειγμα εάν κάποιος επισκεφθεί σούπερ μάρκετ στη Λήμνο, είναι άδεια τα ράφια από λαχανικά, κρέας ενώ το γάλα έχει εξαφανιστεί.

Τι απαντά το υπουργείο – Βρέθηκε προσωρινή λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση έληξε στις 31 Οκτωβρίου. Μέχρι και 28 Δεκεμβρίου το καράβι λειτουργούσε ζητώντας καινούριο δρομολόγιο. Δεν είχε βγει καινούρια σύμβαση.

Έβγαλαν σύμβαση τον Δεκέμβριο με μεγαλύτερο πλοίο και κανείς πλοιοκτήτης δεν δέχθηκε να μπει. Βγαίνει δεύτερη σύμβαση, με το ίδιο αποτέλεσμα. επισημαίνεται πως η γραμμή επιδοτείται και κανείς πλοιοκτήτης δεν δέχθηκε.

Ωστόσο, χθες τελευταία στιγμή έγινε Δ.Σ υπό την νέα δήμαρχο, Ελεωνόρα Γεώργα.

Η δήμαρχος ήρθε σε επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας και αύριο υπογράφεται σύμβαση με το πλοίο «Άνεμος», ώστε να αναλάβει τα δρομολόγια του προηγούμενου πλοίου μέχρι να ξαναγίνει καινούριος διαγωνισμός, ο οποίος θα λήξει στις 23 Ιανουάριου εάν υπάρξει πλοιοκτήτης που θα αναλάβει το δρομολόγιο.