Λύση για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου – Οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και το «παράθυρο»

Οι τρεις προϋποθέσεις για να λάβουν άδεια δόμησης χιλιάδες ιδιοκτήτες «τυφλών» οικοπέδων και το «παράθυρο» για τους ενδιαφερόμενους.

Λύση για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου – Οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και το «παράθυρο»
UNSPLASH.
2'

Λύση – ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες «τυφλών» οικοπέδων, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως, μελετά η κυβέρνηση ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστικοποίηση του πολεοδομικού σχεδίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να οικοδομήσουν, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την παράλληλη καταβολή περιβαλλοντικού τέλους.

Η ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση για να λάβουν άδεια δόμησης ιδιοκτήτες οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλεως, που έχουν «πρόσωπο» σε μη αναγνωρισμένο πολεοδομικά κοινόχρηστο δρόμο, προβλέπει τρεις βασικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.

  • Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες πριν από το 1977. Δηλαδή, μέσω των εικόνων να αποδεικνύεται ότι υπήρχε πρόσοψη του οικοπέδου σε κοινόχρηστο δρόμο.
  • Οι δρόμοι στους οποίους τα οικόπεδα έχουν «πρόσωπο», να έχουν πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα.
  • Οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας ως πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδύναμου. Το ποσό θα καταβάλλεται πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας, σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής στον Δήμο στον οποίο βρίσκεται το οικόπεδο.

«Παράθυρο» οικοδόμησης για τουλάχιστον έναν χρόνο

Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, που σε κάποια σημεία θα «κλειδώσει» τελευταία στιγμή, αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη (09/01) στο Υπουργικό Συμβούλιο, διά στόματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Ο νέος σχεδιασμός έχει ως στόχο να αποσαφηνίζει το πλαίσιο και να παρέχει λύσεις σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την οικοδόμηση, την αυθαίρετη δόμηση, τη δόμηση εκτός σχεδίου, τα όρια των οικισμών, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται πολεοδομικές μελέτες που αφορούν οριοθετήσεις, οικισμούς και χαρακτηρισμούς δημοτικών δρόμων, αλλά και ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή